Foto: Mark van N. © Fotobewerking AD.

De Nederlandse tandarts Mark van N. is door de rechtbank in het Franse Nevers veroordeeld tot acht jaar celstraf voor verminking en oplichting van patiënten. De tandarts uit Den Haag zou meer dan 100 slachtoffers hebben gemaakt door onkundig zijn vak uit te oefenen in een idyllisch stadje op het Franse platteland.

De straf komt overeen met de eis van de openbaar aanklager, die vorige maand ook acht jaar celstraf vroeg voor Van N. Hij mag verder zijn beroep nooit meer uitoefenen.

De arts vestigde zich in 2008 in Château-Chinon in een Bourgondische regio waar een nijpend tekort aan tandartsen heerste. Inwoners moesten zo'n 20 kilometer reizen voor de dichtstbijzijnde tandarts en waren in het begin blij met zijn komst. In totaal had Van N. zo'n 2.800 patiënten.

Maar de Hagenaar bleek een ramp voor zijn patiënten, van wie er meer dan honderd in het proces worden opgevoerd. Patiënten kregen naar eigen zeggen 'de verdoving voor een paard'. "Hij zei elke keer dat hij alleen een prikje zou geven maar uiteindelijk lag je 5 of 6 uur met een half verdoofd gezicht bij hem in zijn stoel'', aldus slachtoffer Nicole Martin. Bij haar werden gezonde tanden getrokken, ze eindigde de behandeling met ontstekingen en een niet passende kroon.

De tandarts werd in september 2014 in Canada aangehouden door de politie, omdat er een internationaal arrestatiebevel tegen hem was uitgevaardigd. Canada leverde hem uit aan Nederland dat hem in januari vorig jaar weer doorstuurde naar Frankrijk, waar hij in de cel zijn proces moest afwachten.

Het strafdossier tegen Van N., 17 dossiermappen dik, staat vol met getuigenissen over onherstelbare schade aan gebitten. Hij zou kaken hebben gebroken en medisch materieel hebben laten zitten in het tandvlees van patiënten. Een collega omschreef zijn werkwijze als 'wreed en pervers'.

Tijdens de eerste dag van het proces zei Van N.: "Mijn patiënten interesseerden me niet meer". Waarom niet, wilde de rechter weten. Van N. vertelde vanaf 2002 in een persoonlijke crisis te zijn geraakt vanwege 'het alcoholisme' van zijn vrouw. "Ik heb daarna mijn werk niet meer goed gedaan.''

Mark van N. niet alleen in Frankrijk onder vuur In Nederland kwamen eind jaren '90 de eerste klachten over Van N. binnen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg deed onderzoek, maar staakte dat toen Van N. in 2008 naar Frankrijk vertrok.

De IZG verzuimde de Franse zusterdienst van dat onderzoek op de hoogte te stellen. Van N. zei tegen de Franse politie dat er in 2008, voor zijn vertrek naar Frankrijk, twee klachten tegen hem zijn ingediend in Nederland.

De rechter wilde tijdens de eerste procesdag weten of hij zijn patiënten in Frankrijk niet bedroog, door dat te verzwijgen. "Nee, ik zat toen in een manische fase. Ik zag niet wat er erg aan was dat er in Nederland procedures tegen me liepen.''

Bron: AD.nl - Door: Maarten van Ast