Russian_serialkiller.jpg

Foto: Mikhail - De Weerwolf - Popkov ©Daily Mirror

Hij was al voor 22 moorden veroordeeld, maar nu heeft de Russische Mikhail - De Weerwolf - Popkov toegegeven dat hij in totaal 81 vrouwen op een gewelddadige wijze om het leven bracht. En dat maakt van hem de ergste seriemoordenaar in de Russische geschiedenis.

Popkov (52) zocht vooral jonge vrouwen uit en verkrachtte hen elke keer voor hij hen de dood in joeg. En daarbij ging hij beestachtig te werk, met messen, bijlen en schroevendraaiers. De voormalige agent zou zijn slachtoffers gemaakt hebben in een periode van 18 jaar, sinds de val van de USSR.

Naakt

Hij werd uiteindelijk opgepakt in 2012 en vertelde de politie toen "dat hij de straten wilde zuiveren van prostituees. Ze lieten hun mannen en kinderen thuis achter en gingen feesten alsof het hun laatste dag op aarde was." Hij bood zijn slachtoffers 's nachts een lift aan in zijn politiewagen en reed met hen naar afgelegen plaatsen, waar hij hen verkrachtte, vermoordde en naakt achterliet.

Schuld

Toen hij voor de eerste 22 moorden terechtstond in de rechtbank, bekende hij zijn schuld. Ondanks de gedetailleerde bewijzen van de verkrachtingen werd hij ook alleen voor die moorden veroordeeld.

Maar nu hebben Russische onderzoekers bevestigd dat de man nog 59 andere moorden bekende. "Hij is al in staat van beschuldiging gesteld voor 47 van die zaken", aldus luitenant Karina Golovacheva van het Russisch Onderzoekscomité, het Russische equivalent van de Amerikaanse FBI. "Maar er zullen er nog andere volgen in de nabije toekomst. We zijn zo goed als zeker van 12 extra dossiers."

Lijst

En de kans bestaat dat het daarmee nog niet allemaal is gezegd, want de tol zou nog hoger kunnen zijn. Toen hij weer voor de rechtbank in Irkoetsk verscheen en de vraag kreeg van rechter Pavel Rukavishnikov hoeveel vrouwen hij nu precíés had vermoord, haalde hij zijn schouders op: "Ik kan het niet exact zeggen, ik heb er geen lijst van bijgehouden."

Detentiekolonie

Volgens experts zou Popkov zijn bekentenissen opzettelijk spreiden, om het moment van zijn proces uit te stellen. Als hij veroordeeld wordt, zou hij immers overgebracht worden van de gevangenis waar hij nu zit naar een zware detentiekolonie om zijn levenslange celstraf uit te zitten.

Met zijn 81 moorden zou hij de seriemoordenaar zijn die de meeste slachtoffers ooit maakte in de Russische geschiedenis. Hij gaat ermee zijn "idolen" Andrei - De Slager van Rostov - Chikatilo en Alexander - De Schaakbordmoordenaar - Pichushkin mee voorbij, die respectievelijk 53 en 49 slachtoffers maakten.

Het maakt van hem ook de op twee na ergste seriemoordenaar ter wereld, na de Zuid-Amerikanen Luis Garavito (138 slachtoffers) en Pedro Lopez (110 slachtoffers). Daarbij wordt wel geen rekening gehouden met daders die werkzaam waren in de medische sector, zoals Harold Shipman, waarvan wordt aangenomen dat hij 218 patiënten om het leven bracht.

Vrouw en dochter

De vrouw en dochter van Popkov - Elena (51) en Ekaterina (29) - steunden hem aanvankelijk en weigerden te geloven dat hij een seriemoordenaar was. Intussen zijn ze een nieuw leven begonnen.

Door: Koen Van De Sype - Bronmateriaal: The Siberian Times, Mirror