Header-new701px.jpg

 Foto: Bij de inval werden 458 kinderen gered, onder wie baby's van 2 maanden.© ap.

 

Achter de lieflijke naam, La Gran Familia van Mama Rosa, in de Mexicaanse stad Zamora ging een gruwelwereld schuil. In het tehuis werden bijna 600 kinderen en volwassenen onder afschuwelijke omstandigheden vastgehouden.

Na de inval in het hostel La Gran Familia kunnen gerechtsambtenaren en soldaten hun ogen niet geloven. Sommigen worden kwaad, anderen vegen een traan weg of staren aangeslagen voor zich uit.

Enkele uren later komen ook gouverneur Salvador Jara en officier van justitie Jesus Murillo Karam soms met moeite uit hun woorden als zij een beeld schetsen van het leven in het horrortehuis. 'Ik ben helemaal van de kaart. We hadden ons op het ergste voorbereid, maar dat het zo erg was, dat wist ik echt niet,' zegt Jara.

Bij de inval werden 458 kinderen gered, onder wie baby's van 2 maanden. Met 138 volwassenen die ook tegen hun wil werden vastgehouden, leefden ze in een stal. Ze kregen bedorven eten, soms met kevers.

Ze sliepen op de grond, tussen ratten, vlooien, wantsen en kakkerlakken. Blauwe plekken Vooral de kinderen zaten onder de blauwe plekken. Ze kregen voortdurend een pak slaag. Peuters werden keihard op de grond gegooid.

Seksueel misbruik was er 'dagelijkse kost'. Volgens kinderbeschermers gaat het om een van de ergste schandalen rond kindermisbruik in Mexico van de afgelopen decennia. Als de bewoners al eens het pand mochten verlaten, was dat in het bijzijn van Mama Rosa, die officieel Rosa del Carmen Verduzco heet, of een van haar acht medewerkers.

Dan moesten ze bedelen, terwijl de 'bewakers' even verderop toekeken. Het hostel begon 40 jaar geleden als een tehuis voor kinderen met gedragsproblemen en als kostschool. 'Mama Rosa' werd een wereld op zich toen niemand meer uit vrije wil weg mocht. Kinderen werden meisjes, meisjes werden vrouw en moeder.

Alle pasgeborenen werden op naam gezet van Verduzco en de echte ouders hadden niets meer over hun kind te zeggen. Dat het er niet pluis was deed in Zamora al tientallen jaren de ronde, maar ook na de eerste gruwelverhalen greep de lokale overheid niet in.

Volgens een medewerker van de kinderbescherming had 'Mama Rosa' 'de juiste politieke connecties'. Onderzoek Dit jaar kwam er toch een onderzoek nadat vijf ouders een klacht hadden ingediend omdat ze hun kinderen in het huis niet of zelden mochten opzoeken.

Een van de klagers, Martha Ines Lopez Ramirez, zei dat zij haar kind op advies van een sociaal werker had laten opnemen. Haar kind was hyperactief en moeilijk op te voeden. 'Na korte tijd mocht ik mijn zoon maar om de 4 maanden spreken en al die keren was er een bewaker bij,' aldus de moeder. 'Vaak leek het alsof hij was gedrogeerd.

Soms ook zag ik blauwe plekken.' 'Mama Rosa' en acht medewerkers zijn gearresteerd. Zij worden beschuldigd van een waslijst aan misdaden, van vrijheidsberoving en mishandeling tot kindermisbruik.

De eigenaresse zou hebben gezegd dat de kinderen bij haar beter af waren dan in de gebroken huishoudens waar ze vandaan kwamen. 'Daarom ook stonden we hen niet zo snel af,' aldus Verduzco.

Door: Stijn Hustinx bron: AD