Header-new701px.jpg

Foto: Toestellen eind augustus op het vliegveld van Tripoli. Sommigen zijn beschadigd. Elf toestellen verdwenen, het luchthavengebouw ging in vlammen op. © epa.

De Amerikaanse overheid maakt zich naar verluidt zorgen om elf passagiersvliegtuigen die zijn vermist sinds islamitische militanten de internationale luchthaven van de Libische hoofdstad Tripoli hebben ingenomen. Ze zouden weleens gebruikt kunnen worden om op de dertiende 'verjaardag' van 11 september aanslagen te plegen.

Om het vliegveld, dat sinds juli dicht is, werd wekenlang een hevige strijd gevoerd tussen milities die de regering steunden en de islamitische militanten van Fajr Libya (Libya Dawn).

De islamitische groepering nam vorige week de luchthaven in, samen met vliegtuigen van het staatsbedrijf Libyan Airlines en Afriqiyah Airlines.

Fajr Libya werd begin dit jaar door de Libische regering nog als een terroristische organisatie omschreven. Vliegtuigen verdwenen Na de hevige gevechten bleek het luchthavengebouw in vlammen te zijn opgegaan en verschillende vliegtuigen beschadigd.

Ook zouden elf buit gemaakte vliegtuigen zijn verdwenen. Daily Mail meldt dat rebellen op Twitter foto's hebben gepost waarop is te zien hoe zij op en rond buit gemaakte vliegtuigen staan.

De verdwijning baart de VS zorgen met het oog op de dertiende verjaardag van de terreuraanslagen van 11 september 2001, toen leden van Al-Qaeda met toestellen invlogen op de Twin Towers in New York en het Pentagon in de buurt van Washington D.C..

Ook werd twee jaar geleden, in de nacht van 11 op 12 september, door islamitische militanten een aanval uitgevoerd op het Amerikaanse consulaat in de Libische stad Benghazi. Daarbij vielen vier Amerikaanse slachtoffers, onder wie ambassadeur Christopher Stevens.

Een regeringsbron spreekt tegenover de Washington Free Beacon zijn grote bezorgdheid uit. 'In Libië is een aantal commerciële vliegtuigen vermist. We hebben op 11 september 2001 gezien wat er kan gebeuren met gekaapte vliegtuigen.'

De laatste weken zouden binnen de Amerikaanse regering verschillende rapporten van veiligheidsdiensten rondgaan waarin wordt gewaarschuwd voor het gebruik van de toestellen bij terroristische aanslagen in de regio.

Via officiële weg laten Amerikaanse overheidsvertegenwoordigers het medium weten niet te willen reageren of de verdwijning niet te kunnen bevestigen.

Free Beacon meldt dat inlichtingendiensten druk doende zijn de vliegtuigen te localiseren. Brigade Ook Al Jazeera meldde in augustus dat er vliegtuigen in handen zouden zijn van rebellen, namelijk een groepering die zich 'Brigade van de Gemaskerde Mannen' noemt.

De groepering zou van plan zijn er terreuraanslagen mee uit te voeren. Tunesië en Egypte hebben het luchtverkeer van en naar Libië gestaakt, landen als Algerije en Marokka zijn in verhoogde staat van paraatheid. Egypte heeft al luchtaanvallen op Libië uitgevoerd en overweegt nu ook grondtroepen te sturen.

Bron: AD