Header-new701px.jpg

 Foto: Studentes waren het slachtoffer van de Utrechtse serie-aanrander © Marnix Schmidt.

De politie heeft een 40-jarige man uit Nieuwegein opgepakt, die vermoedelijk de zogenoemde Utrechtse serie-aanrander is. Dat meldt het Openbaar Ministerie vandaag.

De man werd vrijdag opgepakt. Vandaag is bekend geworden dat zijn DNA-profiel overeenkomt met dat van de man die de Utrechtse serie-aanrander is gaan heten.

Deze man is een ander dan de in juli aangehouden vermoedelijke zogenoemde Utrechtse serieverkrachter Gerard T. (51) uit Nieuwegein.

De Utrechtse serieverkrachter hield Utrecht zeker 19 jaar bezig. Hij verkrachtte zeker zes vrouwen en deed 12 pogingen om vrouwen te verkrachten.

Binnenstad De serie-aanrander wordt verantwoordelijk gehouden voor drie zedendelicten in de Utrechtse binnenstad. Het gaat om twee verkrachtingen, een op 14 juni 2013 in de Catharijnesteeg en een op 14 november dat jaar in de Kerkstraat.

Ook vermoedt justitie dat de man uit Nieuwegein schuldig is aan een aanranding op 19 juni dit jaar op de Drift.

Na de eerste verkrachting startte de politie direct een grootschalig opsporingsonderzoek. Dat leidde aanvankelijk niet tot de arrestatie van een verdachte.

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) haalde het DNA-profiel van de mogelijke dader door de hele Nederlandse databank met inmiddels bijna 200.000 DNA-profielen.

Volgens het NFI werd op die manier een verwant (broer) van de verdachte ontdekt en zo kwam men uiteindelijk bij de man uit Nieuwegein terecht.

Uniek:

Een match op deze manier gevonden is een primeur, zegt DNA-deskundige Arnoud Kal van het NFI. Volgens hem is er eerder ook al met verwantschapsonderzoek resultaat bereikt, bijvoorbeeld in de zaak Marianne Vaatstra.

Maar in die gevallen kon er gericht worden gezocht, was er al iemand in beeld. 'In deze zaak was dat niet zo', legt Kal uit.

Donderdag wordt de 40-jarige verdachte voorgeleid aan de onderzoeksrechter. Die moet bepalen of hij in voorarrest blijft.

Bron: ANP