Header-new701px.jpg

Foto: Mhlonishwa Mathebula gold als een van de meest gezochte criminelen in de provincie Kwazulu-Natal. © South African Police Service.

Een 33-jarige Zuid-Afrikaan is veroordeeld tot de astronomische straf van 315 jaar cel voor verkrachting van 18 vrouwen in de leeftijd van 14 tot 40 jaar. Mhlonishwa Mathebula mist zijn rechteronderarm maar is desondanks extreem sterk, meldt de politie.

De 315 jaar cel is een optelsom van negenmaal levenslang en een negenvoudige veroordeling van telkens tien jaar.

De rechtbank in Scottsburg, in de buurt van Durban, legde Mathebula de astronomische straf vrijdag jongstleden op nadat de beklaagde schuldig had gepleit.

Mhlonishwa Ellias Mathebula, een van de meest gezochte criminelen in de provincie Kwazulu-Natal, werd in maart vorig jaar gearresteerd.

Dit tot grote opluchting van de politie. Ze 'joeg' sinds 2008 op de serieverkrachter maar kreeg hem niet te pakken ondanks de inzet van speciale teams en informanten.

'De springbok' Mathebula was de politie telkens te slim af doordat hij zich razendsnel verplaatste. Dat laatste leverde hem de bijnaam 'de springbok' op, een knipoog naar de gelijknamige antilope die snelheden tot wel 90 kilometer per uur haalt.

Dankzij een politie-informant, die na het uitloven van een beloning van 20.000 Rand (ruim 1400 euro) de schuilplaats van de serieverkrachter verklapte, belandde hij uiteindelijk toch achter de tralies.

De serieverkrachter had het volgens de politie gemunt op kwetsbare en weerloze vrouwen.

Zijn eerste slachtoffer maakte hij in juli 2008, zijn laatste in januari vorig jaar. Mathebula opereerde telkens langs Zuid-Afrika's Zuidkust en verkrachtte de vrouwen nadat hij ze in de struiken had gesleept of in suikerrietplantages.

'Ondanks dat zijn rechterarm onder zijn elleboog werd geamputeerd, is Mathebula extreem sterk, behendig en snel,' luidt het in het persbericht.

Elektriciteit aftappen Mathebula's onderarm werd volgens de politie geamputeerd nadat hij op 13-jarige leeftijd had geprobeerd om elektriciteit af te tappen en daarbij ernstig gewond was geraakt.

Door: Caspar Naber bron: South African Police Service, IOL