Header-new701px.jpg

Foto: Leden van de KKK tijdens een ceremonie © Archieffoto EPA.

Een regionale afdeling van de Ku Klux Klan (KKK) in de Amerikaanse staat Montana is een nieuwe weg ingeslagen. De afdeling heeft het lidmaatschap van de racistische organisatie opengesteld voor onder andere Joden, kleurlingen en homo's.

KKK-lid John Abarr heeft de nieuwe tak de 'Rocky Mountain Knights' genoemd. Hij vindt het tijd voor vernieuwing in de beweging, die opgericht is in 1865. 'Blanke suprematie is de oude Klan, dit is de nieuwe Klan.

De KKK staat voor een sterk Amerika', vertelt hij in de Great Falls Tribune. Nieuwe leden moeten evengoed wel de beruchte witte gewaden en puntmutsen dragen.

Politiek gewin:

De opmerkelijke stap is niet bij iedereen in goede aarde gevallen. Imperial Wizard Bradley Jenkins, de hoogste in rang bij de KKK, beschuldigt Barr ervan deze stap te hebben genomen voor eigen politiek gewin.

Door de KKK voor minderheden open te stellen, gaat Barr voorbij aan 'alles waar de Klan voor staat', aldus Jenkins.

Volgens Mark Pitcavage van de Anti-Defamation League, een Amerikaanse organisatie die anti-semitisme bestrijdt, zal het zo'n vaart allemaal niet lopen. 'Het enige lid van de 'Rocky Mountain Knights' is John Abarr zelf, vertelde hij gisteren aan de New York Daily News.

Volgens Pitcavage kan iedereen zijn eigen Klan-groep beginnen, en 'dat is dus precies wat Abarr gedaan heeft.'

Door: Door: Eric Borsje