Header-new701px.jpg

Foto: Hoofdkantoor van de FBI in Washington. © afp.

De Amerikaanse federale recherche FBI draait overuren door wapenverkopen in de VS gisteren. Veel Amerikanen hebben er op Black Friday (zwarte vrijdag), de dag na Thanksgiving, voor gekozen een nieuw vuurwapen te halen.

De FBI moet alle zeilen bijzetten om achtergrondchecks uit te voeren voor de meer dan 144.000 kopers. Dat meldden Amerikaanse media.

Meer dan 600 medewerkers van de politiedienst werken 17 uur per dag om alle controles goed uit te kunnen voeren. Voor de megaklus zijn 100 extra mensen ingezet en wordt er in het weekend doorgewerkt.

Bij de aanschaf van een vuurwapen in de VS moeten kopers worden gescreend door de FBI. Die mag daar drie dagen de tijd voor nemen, maar als het in die tijd niet lukt, mag het wapen alsnog verkocht worden.

De overheid kan dan niet controleren of de koper gevaarlijk is of een strafblad heeft. Gisteren werden er elke seconde drie wapenkopers gescreend.

De FBI moet dat tempo volhouden om het werk in drie dagen af te krijgen. Naar verwachting gaan er 3000 wapenaankopen niet door, omdat er niet genoeg informatie over de koper bekend is.

Vorig jaar voerde de FBI 21 miljoen achtergrondchecks uit, waarbij er ongeveer 220.000 verkopen werden geweigerd. De verkoop van vuurwapens kan worden geweigerd als de koper bijvoorbeeld is veroordeeld, een drugsprobleem heeft, een psychische stoornis heeft of oneervol uit het leger is ontslagen.

Bron: ANP