Header-new701px.jpg

Bij een aanslag op de redactie van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo zijn vandaag twaalf doden gevallen en tien mensen, waarvan vijf ernstig, raakten gewond.

De aanslag werd gepleegd door twee in het zwart geklede en gemaskerde mannen die met Kalashnikovs in het rondschoten.

Zij noemden de slachtoffers voor de executies bij hun voornaam.De daders zijn nog voortvluchtig.

De daders pleegden de aanslag tijdens een redactievergadering waardoor er veel redacteuren en tekenaars in één ruimte waren.

Ook noemden ze de slachtoffers bij hun voornaam voordat ze hen executeerden, aldus Le Parisien. Een journalist van AFP meldt dat er mogelijke sprake is geweest van drie daders.

 

Foto: Doden en gewonden na aanslag bij hoofdkantoor van satirisch tijdschrift Charlie Hebdo in Parijs. © anp

,,Het is een bloedblad," zo reageerde politiechef Luc Poignant direct na de aanval. Volgens Poignant vluchtten de daders in een auto die klaar stond en zijn ze later overgestapt in andere auto die gestolen is.

Terroristische aanslag:

Twee agenten zijn volgens de Franse media onder de doden. Naast de Kalashnikovs zouden de mannen ook een raketwerper bij zich hebben gehad. De aanslagplegers zouden hebben geroepen: 'We komen de profeet wreken'.

De Franse president Hollande laat weten dat er geen twijfel is dat de aanslag op Charlie Hebdo een terroristische aanval is.Het is de dodelijkste aanslag gepleegd in Frankrijk in de afgelopen 40 jaar.

 

 

Foto: President Hollande laat weten dat er geen twijfel is dat de aanslag op Charlie Hebdo een terroristische aanval is

Ooggetuigen:

Ooggetuigen melden dat ze twee gemaskerde mannen met Kalashnikovs het gebouw naar binnen zagen gaan. ,,Op de tweede verdieping begonnen ze op de redactie in het rond te schieten," aldus Christophe DeLoire van Reporters Without Borders.

,,Ik hoorde ongeveer dertig schoten in tien minuten," vertelt een andere getuige genaamd Bruno Léveillé.

Een aantal medewerkers vluchtte naar het dak. Ook bij het verlaten van de redactie schoten de aanvallers wild om zich heen.

Een politieauto is daarbij herhaaldelijk geraakt en ook winkelruiten van nabijgelegen panden vertonen kogelgaten.

 

Extra veiligheidsmaatregelen:

De autoriteiten in Parijs hebben op tal van plaatsen in de Franse hoofdstad extra veiligheidsmaatregelen getroffen. Redacties van kranten en tijdschriften, grote warenhuizen, culturele instellingen en het openbaar vervoer worden allemaal extra beveiligd.

Premier Rutte en ook andere wereldleiders laten weten geschokt te zijn. ,,Deze afschuwelijke en laffe terreurdaad raakt ons allemaal'', aldus de minister-president. ,,Nederland staat schouder aan schouder met Frankrijk. Onze gedachten gaan nu allereerst uit naar iedereen die door deze verschrikkelijke gebeurtenis is getroffen.''

Op Instagram is een video opgedoken waarbij de schoten zijn te horen die vanmiddag in Parijs vielen. Ook stromen er meer foto's binnen waarop ondere andere te zien is hoe mensen per ambulance worden afgevoerd.

Aanslag in 2011:

Eerder in 2011 werd met een Molotovcocktail ook een aanslag op Charlie Hebdo gepleegd. Dit zou destijds verband hebben gehouden met de eenmalige uitgave van een editie genaamd 'Charia Hebdo', waarvan de profeet Mohammed zogenaamd gastredacteur zou zijn.

Een van de overledenen is de hoofdredacteur van het tijdschrift, Stéphane Charbonnier. In een interview dat hij een jaar geleden gaf aan de Volkskrant liet hij weten dat hij het 'normaal vindt dat mensen hem verachten'.

Schrijver Michel Houellebecq In de laatste uitgave van woensdag van het satirische weekblad Charlie Hebdo is een artikel gewijd aan het nieuwe boek van de Franse schrijver Michel Houellebecq.

In Soumission (Onderwerping) beschrijft Houellebecq Frankrijk in het jaar 2022 onder de eerste islamitische president.

Op de cover van Charlie Hebdo staat een sportprent van de schrijver met daarbij de tekst ,,De voorspellingen van de wijze Houellebecq: in 2015 verlies ik mijn tanden...in 2022 doe ik mee met de ramadan!''

Bron: AD - Door: Willeke Tersteeg