Header-new701px.jpg

Foto: aid en Cherif Kouachi worden verdacht van het plegen van de aanslag op de redactie van het tijdschrift Charlie Hebdo. © afp.

De klopjacht op de daders van de bloedigste terroristische aanslag in Frankrijk in jaren, gaat vandaag onverminderd door. Een van vermoedelijke daders heeft zichzelf aangegeven. Maar de twee andere verdachten, eerder geïdentificeerd als de twee broers Saïd (34) en Chérif Kouachi (32), worden nog gezocht.

De twee openden gisteren met kalasjnikovs het vuur op de redactie van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo.

De jongste verdachte zou zich volgens klasgenoten op het moment dat de aanslag werd gepleegd op school bevinden.

De jongen zou 'overweldigd' zijn van het nieuws dat hij als verdachte werd genoemd. De verdachte heeft volgens de politie de twee broers, eveneens verdachten van de schietpartij, mogelijk geholpen.

Volgens de Parijse loco-burgemeester zijn de broers Kouachi deze zomer uit Syrië naar Frankrijk teruggekeerd.

Ze komen uit Pantin, een dichtbevolkte achterstandswijk in het noordoosten van Parijs. De politie doorzocht daar gistermiddag een appartement, maar hield niemand aan. Vuur geopend Dit drietal kondigt gisteren de dood aan met de strijdkreet 'Allahu akbar!' (Allah is groot).

Tegen het middaguur vliegen de deuren van het kantoor open en klinkt de strijdkreet van de overvallers. Voordat de redactieleden van hun verbazing kunnen bekomen, spuwen de kalasjnikovs vuur.

Met hun machinegeweren schieten twee gemaskerde mannen, geheel gehuld in het zwart, de redactie van Charlie Hebdo aan flarden.

Tien journalisten van het satirische blad, onder wie hoofdredacteur Stéphane Charbonnier, sterven in de kogelregen. Ook twee agenten, een bewaker en een op de fiets toegesnelde agent, worden vermoord.

Met hun dood sterft ook hun optimisme. Charbonnier en zijn redactieleden werden voortdurend met de dood bedreigd omdat zij de islam en de profeet Mohammed op de korrel namen. In tekst en met cartoons.

Maar ze waren niet bang. ,,Wel voorzichtig,'' zegt 'Charb' 2 jaar geleden nog tegen onze verslaggever. ,,Vroeger zaten we op de begane grond. Na de brandstichting zijn we verhuisd naar deze etage. We zijn hier moeilijker bereikbaar.''

Bovendien was buiten op het gebouw nergens de naam Charlie Hebdo te zien. Het kantoor had een anoniem bestaan. 'Vliegensvlug voorbij'  tot gisteren.

Twee gemaskerde mannen lopen achter een vrouw in het gezelschap van haar dochtertje het gebouw binnen. Als de twee bij het kantoor komen - de vrouw, Corinne Frey, werkt bij Charlie Hebdo - dwingen ze haar de deur open te doen.

Vanwege alle doodsbedreigingen kan die deur alleen met een veiligheidscode worden geopend. De doodsbange vrouw tikt de code in.

Binnen is de redactie in vergadering. De overvallers lopen meteen naar Stéphane Charbonnier toe. De hoofdredacteur die zijn werk in Charlie Hebdo ondertekent met 'Charb', is de eerste die wordt vermoord.

Daarna sterven zijn lijfwacht, een politieagent, en acht journalisten en een gast in de kogelregen. De gast is de econoom Bernard Maris, die bijdragen levert aan het weekblad en ook met grote regelmaat op de radio is te horen voor commentaar.

Onder de journalisten zijn Georges Wolinski en Bernard Verlhac, twee vooraanstaande tekenaars van Charlie Hebdo.

Volgens redactieleden die ook worden geraakt, maar de aanslag overleven, was de nachtmerrie op de redactie 'vliegensvlug voorbij'.

De vrouw bij de deur, Corinne Rey, duikt na binnenkomst met haar dochter onder een bureau en overleeft ook het bloedbad. Zij vertelt de politie dat de mannen vloeiend Frans spraken. ,,Ze zeiden dat zij handelden in naam van al-Qaeda,'' zegt Rey tegenover de krant L'Humanité.,,De hele schietpartij duurde hooguit 5 minuten.''

 

Foto: Een van de vernietigende sporen nagelaten door de terroristen

Agent door het hoofd geschoten:

Buiten slaan de terroristen opnieuw toe. Ze schreeuwen dat ze wraak hebben genomen voor de profeet Mohammed. ,,We hebben Charlie Hebdo vermoord,'' galmt het door de straat.

Op beelden van veiligheidscamera's is te zien dat een politieman die op een mountainbike komt toegesneld, wordt neergeschoten. In alle rust, lopen zij naar de agent toe.

Een van hen schiet de man door het hoofd. Daarna stappen ze in een zwarte Citroën C3 met een handlanger die op het gaspedaal trapt, waarna ze wegstuiven, de straat uit, Parijs in.

De auto wordt teruggevonden in het noorden van de Franse hoofdstad, bij Porte de Pantin. De daders zijn ontsnapt, maar lieten hun id-kaarten achter.

Volgens de politie zijn ze overgestapt in een tweede vluchtauto.

Bron: AD