Header-new701px.jpg

Foto: Niels H. in de rechtbank van Oldenburg © afp.

Gisteren bekende de voormalig verpleger Niels H. dertig moorden. Hij doodde de mensen met een overdosis medicijnen. Zestig anderen overleefden dankzij een snelle reanimatie. De man is grootste Duitse seriemoordenaar sinds de Tweede Wereldoorlog.

De reden voor de moorden is even bizar als huiveringwekkend: Niels H. (38) zou zich kapot hebben verveeld op de intensive care waar hij werkte.

Met een overdosis medicijnen wekte hij bij zijn patiënten hartritmestoornissen op. Zo zou hij indruk hebben willen maken op zijn collega's.Volgens de Duitse justitie wilde hij laten zien hoe goed hij kon reanimeren.

H. zou de moorden hebben gepleegd in de jaren dat hij werkte op de intensive care van een ziekenhuis nabij Bremen.

Op die afdeling sterven tussen 2003 en 2005 plotseling 200 mensen, ruim 2 keer zo veel als andere jaren. De stijging is opvallend, maar niemand kan aanvankelijk verklaren wat er aan de hand is.

Heterdaad:

Dat verandert op 22 juni 2005. Een verpleegster komt toevallig een kamer binnen waar Niels H. net een naald met een overdosis medicijnen aan een ongeneeslijk zieke kankerpatiënt heeft toegediend.

De 63-jarige vrouw krijgt zulke heftige hartritmestoornissen dat ze bijna overlijdt. De verpleegster kon dat ternauwernood voorkomen en vertelt haar verhaal aan de politie.

Niemand in het ziekenhuis houdt er dan al rekening mee dat H. ook verantwoordelijk zou kunnen zijn voor veel van de andere raadselachtige sterfgevallen.

Het is zelfs nog maar zeer de vraag of H. schuldig is. Een beroepsverbod van 5 jaar vecht hij in elk geval met succes aan en hij kan gewoon aan de slag in een ander ziekenhuis.

Pas in 2008 veroordeelt een rechter hem tot een straf van 7,5 jaar voor poging tot moord op de 63-jarige vrouw. In die rechtszaak komt zo veel informatie naar boven dat de Duitse justitie het er niet bij laat zitten. Het onderzoek wordt heropend.

Dan blijkt dat er opvallend veel medicijnen worden gebruikt om hartritmestoornissen op te wekken wanneer H. aan het werk is. Ook blijkt H. vaak te werken wanneer er mensen sterven op de afdeling.

Rechercheurs laten acht patiënten opgraven en vinden in vijf lichamen sporen van het medicijn.

Psychiater Niels H., die dan nog vastzit, wordt in 2014 opnieuw aangeklaagd. Volgens justitie heeft hij nog vijf patiënten een overdosis gegeven. Drie van hen overleefden dat niet.

H. ontkent alles, maar gisteren blijkt dat hij in een gesprek met een psychiater een onthulling heeft gedaan. Niet drie, maar dertig mensen zijn volgens H. overleden na een overdosis. In totaal injecteerde hij negentig mensen, verklaart hij.

De anderen overleven de overdosis na reanimatie. Ook tegen medegevangenen zou H. zijn verhaal al hebben opgebiecht. Een van hen verklaarde dat H. zei dat hij bij 'vijftig doden was gestopt met tellen'.

Justitie is niettemin verrast door de opvallende verklaring van H. aan de psychiater. Een speciale commissie gaat na wat er van waar is.

Bron: AD - door: Raymond Boere