Header-new701px.jpg

Foto: Ook steden als Londen, Madrid, Sydney, San Francisco, Montreal en Lissabon, alsook landen als België, Noorwegen, Finland en Luxemburg worden genoemd.

Islamtische Staat (IS) en al-Qaeda roepen individueel opererende jihadi's op om nu toe te slaan in het Westen. IS noemt in een oproep verschillende metropolen, waaronder Amsterdam.

Al-Qaeda zou Frankrijk gewaarschuwd hebben dat de recente aanslagen slechts het begin zijn. Het noopt minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken ertoe Nederlanders te waarschuwen waakzaam te zijn in het buitenland.

De twee terreurorganisaties sturen volgens De Telegraaf in hoog tempo boodschappen uit om moslimextremisten ertoe aan te zetten aanslagen te plegen in eigen land.

Amsterdam wordt expliciet genoemd als een van de doelen voor zogeheten 'lone wolves' in een oproep van de Islamitische Staat die zondag werd onderschept door Amerikaanse inlichtingenkringen.

Veiligheidsdiensten noemen de oproep, die zou zijn verspreid via de website justpaste.it, ,,in essentie een aanvalsopdracht".

Besmetten:

In de verspreide oproep staat letterlijk: ,,Je zult het zien als je wordt besmet met (het radioactieve, red.) Cesium-131 in de straten en de treinstations in Rusland, Boston, Dallas, Virginia en Amsterdam."

Daaronder worden tips gegeven over wat te doen tijdens en na een aanslag. Zo doen de aanslagplegers er goed aan hun gezichten te bedekken, bomvesten te dragen, vingerafdrukken te voorkomen en telefoongesprekken te vermijden.

Ook steden als Londen, Madrid, Sydney, San Francisco, Montreal en Lissabon, alsook landen als België, Noorwegen, Finland en Luxemburg worden genoemd.

Volgens de Amerikaanse inlichtingenbron is deze 'marsorder' van IS de reden waarom westerse geheime diensten vrezen dat er meer aanslagen aan zitten te komen.

In een wereld waarin veiligheid niet vanzelfsprekend is, is het van belang dat reizigers zich goed voorbereiden.

De aanslagen in Parijs hebben minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken ertoe aangezet om vakantiegangers te waarschuwen: Wees altijd op je hoede op vakantie.Hij deed dat vandaag bij de officiële opening van de Vakantiebeurs in Utrecht.

Het ministerie krijgt naar aanleiding van de aanslagen veel vragen of het nog wel veilig is om naar Frankrijk op vakantie te gaan.

,,Er is geen negatief reisadvies voor Frankrijk, maar wees wel op je hoede'', sprak de bewindsman. ,,In een wereld waarin veiligheid niet vanzelfsprekend is, is het van belang dat reizigers zich goed voorbereiden.

Het ministerie helpt hen daarbij'', aldus de minister. Koenders: ,,De Nederlandse overheid en de reisbranche hebben een gedeelde verantwoordelijkheid, maar ook een gedeeld belang: voorkomen dat Nederlanders in het buitenland in de problemen komen.''

Bron: ANP bewerkt door: AD