Header-new701px.jpg

Foto: Anders Behring Breivik (Oslo, 13 februari 1979) is de dader van de aanslagen in Noorwegen in 2011, waarbij in totaal 77 mensen om het leven kwamen. © ANP.

Volgens het Noorse weekblad Morgenbladet is een 36-jarige Nederlandse man de fanatiekste volgeling van de Noorse massamoordenaar Anders Breivik.

De afgelopen tijd duiken er steeds meer 'fansites' van Breivik op. De Nederlander zou volgens het Noorse blad de oprichter zijn van het grootste deel van die websites.

De man noemt zou zichzelf 'Angus Thermopylae' noemen en inmiddels in de Amerikaanse staat South Carolina wonen.

Volgens het Nederlandse weekblad Elsevier studeerde Angus van 1999 tot 2003 in Den Bosch. Ook zou hij jarenlang actief zijn geweest op het bekende Nederlandse interforum FOK.nl.

Volgens Elsevier lijken zijn berichten op FOK qua retoriek, schrijfstijl, politieke en literaire voorkeur heel erg op de berichten op de grootste fansite The Commander Breivik Report.

FOK wil nog niks bevestigen, zo schrijven ze op hun website. ,,Er is nog geen onomstotelijk bewijs dat deze man ook daadwerkelijk achter het eerder genoemde pseudoniem zit."

Opgezocht:

Om te controleren of de Nederlander inderdaad schuilgaat onder de naam Angus is een journalist van het Noorse weekblad afgereisd naar South Carolina. Maar de Nederlanse man in kwestie ontkende.

Hij was wel bekend met een aantal van de fansites en gaf aan naar de VS te zijn verhuisd vanwege het Nederlandse immigratiebeleid.

Omdat het nog niet zeker is dat de man ook daadwerklijk Angus is, geven de Noren zijn naam voorlopig niet vrij.

Wel is duidelijk dat de grootste website van Angus sinds het bezoek van de Noorse journalist nog maar één keer is bijgewerkt, terwijl de site voor het bezoek erg actief was.

Het Noorse weekblad kreeg de Nederlander in de gaten door een anonieme tip.

Bron: AD