Header-new701px.jpg

Foto: Daniëlla Priscilla van Bergen werd mishandeld met een honkbalknuppel. © Privé/AD.

De verdachte van de moord op de verstandelijk gehandicapte Daniëlla van Bergen (20) uit Groningen moet levenslang tbs krijgen. Dat is het advies van twee deskundigen in de rechtszaak tegen Geert W. (46). De man zou zijn stiefdochter na weken van ernstige mishandelingen met een honkbalknuppel hebben gedood.

De politie vond de 20-jarige Daniëlla eind juli 2013 letterlijk kapotgeslagen en gebroken in een hoekwoning in de Opaalstraat in Groningen.

Het weerloze meisje werd wekenlang zwaar mishandeld met honkbalknuppel, stoelen en broekriem.

Haar nieuwe stiefvader Geert W. (44), die eerder twee dochters bruut verkrachtte, sloeg haar op de fatale avond uiteindelijk letterlijk uit het leven.

Dat verklaarde de moeder aan de politie. Het tweetal beweerde in eerste instantie dat Daniëlla van de trap viel. Uit het politiedossier bleek echter dat het meisje onder de ogen van haar moeder aan een gruwelijke marteldood stierf.

Volgens deskundigen moet de gestoorde man levenslang begeleid worden.

Eerder werd hij al veroordeeld voor het misbruiken van twee andere stiefkinderen. De moeder van het meisje staat morgen terecht.

Onvoldoende prioriteit:

Uit een inspectierapport van drie rijksinspectiediensten had de veiligheid van het verstandelijk gehandicapte meisje ondanks meerdere meldingen bij het Advies en Meldpunt Kindermishandeling 'onvoldoende prioriteit'.

Het gezin werd begeleid door meer dan tien instanties. De problemen werden niet effectief en in samenhang opgepakt en het totaaloverzicht ontbrak.

De rechtbank in Groningen is vandaag begonnen met de rechtszaak tegen de stiefvader en de moeder.

Bron: ANP/AD