Header-new701px.jpg

Foto: Ak47

De Amsterdamse politie heeft afgelopen vier maanden 33 kalasjnikovs in beslag genomen. Dat zei Pieter-Jaap Aalbersberg, de hoofdcommissaris van de hoofdstedelijke politie, in AT5-programma Het Verhoor.

"Dat is aanzienlijk meer dan in de jaren daarvoor. In totaal vonden we het afgelopen halfjaar 300 vuurwapens", aldus Aalbersberg.

Wapenhandel:

"Ook al nemen de vuurwapenincidenten in de stad af, de zware wapens nemen toe. Dit is een van de grote onderdelen van onze opsporingsaanpak", zegt hij verder.

"We hebben de afgelopen jaren landelijk de prioriteit op wapenhandel niet hoog op de agenda gehad. Ik vind dat die prioriteit weer terug moet komen. Daarmee rem je de beschikbaarheid van dit soort wapens in onze stad."

De zware wapens worden veel gebruikt in de liquidatiegolf die Amsterdam op dit moment teistert. Onder meer bij de moorden op criminelen Derkaoui van der Meijden en Gwenette Martha werd met kalasjnikovs geschoten.

Ook in de wildwest schietpartij in de Staatsliedenbuurt in 2012 werd geschoten met kalasjnikovs.

Van der Laan:

De Amsterdamse burgervader Eberhard van der Laan zei deze week in de gemeenteraad dat door het verdwijnen van grenscontroles in Europa het makkelijker is om aan autmoaisch voorwapens te komen. Ook geeft hij het wegvallen van structuren in de voormalige Sovjet-Unie, Oost-Europa en de Balkan deels de schuld.

Door: Jeroen Welling