Header-new701px.jpg

Foto: De man droeg een donker blauw ski-jack met bijpassende broek. © Politie Denemarken.

De politie in Denemarken is een klopjacht gestart naar de schutter die eerder vandaag een aanslag heeft gepleegd in Kopenhagen. Eerder werd gesproken over meerdere verdachten, maar waarschijnlijk gaat het om één dader. Een signalement en foto van de man is verspreid.

De dader opende het vuur met een automatisch vuurwapen bij het cultureel centrum Krudttonden, waar een bijeenkomst over ,,kunst, godslastering en de vrijheid van meningsuiting'' werd gehouden.

Een man van veertig jaar kwam om en drie agenten raakten gewond. De politie is op zoek naar de voortvluchtige man tussen de 25 en 30 jaar met een Arabisch uiterlijk en zwart sluik haar.

Hij is ongeveer 1,85 meter en atletisch gebouwd. De man droeg een donker blauw ski-jack met bijpassende broek en waarschijnlijk handschoenen.

Een deel van zijn gezicht was bedekt met een sjaal in de kleuren geel, oranje en rood. De politie gaat er volgens Deense media van uit dat de daders het op de controversiële Mohammed-cartoonist Lars Vilks hadden gemunt.

 

 

De 68-jarige Vilks is vaker het doelwit van een aanslag geweest sinds hij in 2007 de profeet Mohammed als hond afbeeldde.

Figuren uit de kringen van al-Qaeda hebben een beloning uitgeloofd voor degene die hem ombrengt.Hij bleef ongedeerd tijdens de schietpartij.

De Franse ambassadeur François Zimeray, die sprak tijdens het debat, bleef eveneens ongedeerd.

De schutters vuurden kogels door het glazen raam. Tijdens de lezing waren omwille van veiligheidsredenen diverse politieagenten aanwezig. Die konden volgens Deense media voorkomen dat de schutters verder het gebouw konden binnendringen.

In het raam van het cultuurcafé zitten zo'n dertig à veertig kogelgaten. De dader kon na een vuurgevecht met de politie wegvluchten in een zwarte Volkswagen Polo, die inmiddels teruggevonden zou zijn.

Door: Redactie AD bron: Reuters, ANP, AP