Header-new701px.jpg

Foto: Roversduo ’kende geen grenzen en werkte bewust samen’

Antonio van der P. en Enise B., bekend als het gangsterduo 'Bonnie en Clyde' dat in februari 2014 een spoor van geweld trok door Nederland, hebben achtereenvolgens zestien en veertien jaar cel tegen zich horen eisen vandaag. Volgens het OM hebben de twee een lange reeks ,,zeer ernstige strafbare feiten'' gepleegd waarvan hun slachtoffers een jaar later nog dagelijks de gevolgen ondervinden.

Het gaat onder meer om poging tot doodslag, diefstal, zware mishandelingen en afpersing. Het misdaadduo sloeg in februari 2014 toe in Echten (Drenthe), Meppel, Lage Mierde (Noord-Brabant) en Enschede.

,,Ze gebruikten veel geweld om aan de politie te ontkomen. Daarbij kende Van der P. geen grenzen en B. ging erin mee. Er was sprake van bewuste samenwerking'', betoogde de officier van justitie.

Man neergeschoten: De gewapende Van der P. en B. pleegden hun eerste beroving op 10 februari bij het Drentse Echten. Van der P. raakte het pistool kwijt dat hij toen bij zich had. Na de ontvoering van een vrouw uit Meppel schafte hij een nieuw wapen aan.

Daarmee bedreigden hij en Enise B. vier mensen op een vakantiepark in Lage Mierde (Noord-Brabant) en schoot Van der P. enkele dagen daarna een man neer op een camping bij Enschede. Het pistool dat werd gevonden in hun hotelkamer in het Duitse Schwerte, waar het duo op 26 februari door de politie in de boeien werd geslagen, bleek opnieuw een ander wapen.

Slachtoffers zijn nog steeds bang:

Tijdens de rechtszaak die deze week plaatsvond, werd duidelijk welke impact hun daden tot op de dag van vandaag nog steeds hebben, op het leven van de slachtoffers. Ruim een jaar na de arrestatie van de twee hebben velen van hen hun leven niet meer kunnen oppakken, zo bleek uit hun verklaringen.

Ze hebben zich ziek gemeld op hun werk, lopen bij een psycholoog, slapen slecht, zijn nog steeds bang en hebben relatieproblemen gekregen. De daden van Van der P. en B. waren gruwelijk en gewelddadig en hebben levenslange gevolgen voor hun slachtoffers, psychisch en lichamelijk, betoogden verscheidene advocaten.

,,Ik was zo sterk als een leeuw, ik kon de hele wereld aan. Nu is mijn leven kapot. Ik zit in een tunnel en zie geen licht'', vertelde een slachtoffer dat in het Brabantse Lage Mierde urenlang vastgebonden in een badkuip lag in een vakantiewoning, onder bedreiging van een vuurwapen.

'Normaal met slachtoffers omgegaan':

Het stel gaf zelf eerder tijdens de rechtszaak aan dat ze niet hadden verwacht dat ze in Duitsland door de politie zouden worden aangehouden. B. zei dat ze nauwelijks had meegekregen hoeveel commotie hun gewelddadige rooftocht teweeg had gebracht en de daaropvolgende klopjacht door de politie.

,,Ik heb één keer iets op de radio gehoord'' zei Enise B. (20). ,,Ik heb er verder niet over nagedacht. Ik had niet verwacht dat we ook in Duitsland werden gezocht.'' Van der P. zei ook dat de arrestatie 'een verrassing' was.

Tevens gaf het duo te kennen 'normaal' te zijn omgegaan met hun slachtoffers. ,,Al klinkt dat misschien wat wrang. Maar we deden niet denigrerend of zo'', verklaarde 'Clyde'. Dat het duo tijdens de weken durende rooftocht nietsontziend geweld gebruikte, kwam omdat hun slachtoffers niet of onvoldoende meewerkten, zo bleek uit de verklaring van het tweetal.

,,Dan was al het andere leed niet gebeurd. We wilden alleen maar wegkomen.'' Zo werd een 52-jarige vrouw in Meppel, bij wie het tweetal op 10 februari 2014 inbrak, door Van der P. twee keer met een mes gestoken omdat ze de pincode van de kluis niet wilde geven.

Steelpan:

Enise B. bekende dat ze de vrouw met een steelpan op het hoofd had geslagen 'omdat ze hysterisch was en best wel aanvallend'. ,,We hebben haar eerst gevraagd om rustig te blijven. Als ze dat had gedaan, had ik niet met die pan geslagen. Het was actie-reactie. Ik had niet de intentie om haar pijn te doen, we kicken niet op geweld. We probeerden haar gerust te stellen. We hebben ook medeleven betoond. We zijn in die zin niet onmenselijk.''

De Meppelse werd in de nacht van 10 op 11 februari in haar auto ontvoerd en gekneveld en gewond achtergelaten in de Oostvaardersplassen bij Lelystad. Onderweg werd zij 'gelijkwaardig' behandeld, aldus het tweetal. ,,Als ze drinken wilde, kreeg ze dat, als ze moest plassen, stopten we. We gaven haar een jas.''

Van der P. zei dat alles erop was gericht om uit de handen van de politie te blijven. ,,Het was een situatie die ons overkwam.''

Door: redaktie AD