Header-new701px.jpg

Foto: De astronauten Scott Kelly (l), Gennady Padalka (m) en Mikhail Kornienko © epa.

De VS hebben 60.000 flyers met een gruwelijke anti-IS-cartoon gedropt boven een IS-bolwerk in Syrië, meldt persbureau Reuters. Op de flyers staat een cartoon waarop IS-rekruten in de rij staan te wachten om door de vleesmolen gehaald te worden. De flyeractie is een onderdeel van de strijd die de VS voeren tegen de extremisten van de Islamtische Staat.

De cartoon moet vooral een afschrikkend effect hebben op jongeren die willen toetreden tot IS. De flyers werden met een F15-gevechtstoestel afgeworpen.

De boodschap die we met de cartoon willen verspreiden is duidelijk. Wie wil aansluiten bij de IS verdwijnt straks in een gehaktmolen en dat is niet bevoorderlijk voor je gezondheid", zegt Pentagonwoordvoerder Steven Warren tegen USA Today.

Op de tekening staan jonge mannen in de rij onder een bordje met daarop in het Arabisch, 'IS recruteringsbureau'. Een IS-strijder met een angstaanjagende tronie haalt het volgende slachtoffer uit de rij om hem in de handen van een IS-beul te duwen die de rekruut genadeloos in de vleesmolen draait.

Gruwelijke propaganda:

Amerikaanse generaals en diplomaten wijzen erop dat de IS op haar beurt gruwelijke propagandamiddelen gebruikt en daarbij sociale media en onlinevideokanalen aanwendt, schrijft de Wall Street Journal.

Toch stellen experts zich luidop vragen over de wenselijkheid van de pamfletten en de effectiviteit ervan. Jonge mannen die willen toetreden zijn volgens hen helemaal niet onder de indruk van de afbeelding. Bovendien zijn ze vaak ideologische verplicht om aan te sluiten.

Immuun voor pamflet:

,,De toegewijde leden zijn immuun voor zo'n pamflet, zeker als de cartoon verspreid wordt door een vliegtuig dat eerder de stad Raqqa bombardeerde", luidt een reactie op een blog van Al Jazeera.

"Bovendien zijn er ook heel wat jongeren die uit financiële noodzaak toetreden. Ze zitten ook gevangen in een lastig parket tussen het regime, de IS en de bombardementen van een macht die hen nu probeert te verhinderen om aan te sluiten bij de vijand."

Bron: ANP bewerkt door: AD