Header-new701px.jpg

 

Foto: © afp.

Een terreurcel van Islamitische Staat (IS) was van plan aanslagen te plegen in Marokko en Nederland. De Marokkaanse en Nederlandse autoriteiten wisten dat te voorkomen.

Vijf leden van de terreurcel zijn in Marokko opgepakt, zij zouden aanslagen willen plegen in Marokko. Voor de aanslagen in Nederland zouden ze contact hebben gehad met Mohamed B. in Nederland. De 27-jarige B. zit al sinds oktober vast nadat hij op internet zocht hoe hij een bom moest maken. Volgens het OM is hij verbonden aan IS.

De terreurcel opereerde vlakbij de noordelijke stad Nador. ,,De leden planden onder meer moordaanslagen op mensen die tegen de ideeën van Islamitische Staat zouden zijn", zegt het ministerie van Binnenlandse Zaken. ,,Uit onderzoek blijkt dat de leden geheime bijeenkomsten hadden en paramilitaire trainingen kregen in de bossen bij Selwane, vlakbij Nador."

 

Foto: De terreurcel opereerde vlakbij de noordelijke stad Nador (zie rode markering) © Screenshot Google Maps.

Dreigingsniveau:

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) kan nog niet zeggen of het dreigingsniveau in Nederland wordt verhoogd, laat een woordvoerder weten aan het AD. Op dit moment blijft de kans op een aanslag in Nederland substantieel, het op een na hoogste van de vier mogelijke dreigingsniveau's.

Mohamed B.:

Mohamed B. moet dinsdag voor de rechter verschijnen in Rotterdam, voor een pro-formazitting. Hij werd opgepakt omdat hij een aanslag op politieagenten zou voorbereiden. Volgens de AIVD probeerde B. daarvoor aan een wapen te komen. In een gevonden schrift schreef B. ook een recept voor een bom en een eed van trouw aan de leider van Islamitische Staat.

Welke doelen hij precies op het oog zou hebben gehad, is niet duidelijk. Hij zou ook geen wapens of concrete plannen voor aanslagen gehad hebben.

'Versieren':

,,Als hij al deel uitmaakt van een cel, dan is het van een cel die zich bezighoudt met het versieren van lekkere wijven", zegt zijn advocaat André Seebregts. B. zou de berichten op Facebook waarin hij stelde dat hij aanhanger is van IS en wilde afreizen naar IS-gebied, nooit serieus hebben bedoeld.

De advocaat wijst op chatberichten met vrouwen die steeds volgens hetzelfde stramien verliepen: ,,Hij ziet op de Facebookfoto dat de vrouw een nikab draagt, hij begint dan ook met wat vrome woorden. Even daarna maakt hij duidelijk dat hij een dappere moedjahedien is, en vervolgens probeert hij ze uit de kleren te praten en/of begint over seks''.

Bron: ANP Bewerkt door: AD