Header-new701px.jpg

Foto: © ap.

De Amerikaanse politie is de twee moordenaars die vrijdagavond of zaterdagmorgen uit een zwaarbeveiligde gevangenis ontsnapten op het spoor. Ze zijn gezien op 65 kilometer afstand van de gevangenis en renden bij de confrontatie met een agent het bos is, meldt AD-correspondent Stijn Hustinx.

Er cirkelen politiehelikopters boven het gebied waar de mannen kunnen zijn. De politie raadt mensen met klem af op ze af te stappen. Richard Matt (48) en David Sweat (34) zijn zware criminelen. Matt heeft drie moorden en een aantal overvallen en ontvoeringen op zijn strafblad staan en is veroordeeld tot 25 jaar cel. Sweat zit levenslang vast omdat hij een agent heeft vermoord. De mannen zaten naast elkaar in de gevangenis.

Kleding:

Ze boorden een gat in de muur aan de achterkant van hun cel en kwamen terecht in een intern gangenstelsel. Nadat ze daar doorheen waren gekropen, klommen ze via een putdeksel naar buiten en namen ze de benen. Om ervoor te zorgen dat hun verdwijning niet snel zou opvallen, legden ze kleding onder hun dekens zodat het leek alsof ze lagen te slapen.

Bewakers kwamen erachter dat de twee waren ontsnapt tijdens een ochtendcontrole langs de cellen. De gevangenen hadden op een rioolbuis waarlangs zij ontsnapten een briefje gelegd met de tekst 'Have a Nice Day'.

Het is de eerste keer in 150 jaar dat gevangenen zijn ontsnapt uit de zwaarbeveiligde gevangenis. Andrew Cuomo, de gouverneur van New York, noemde de ontsnapping geraffineerd. Het is nog onduidelijk hoe de gevangenen aan spullen kwamen om een gat te boren en hoe ze wisten hoe ze door het gangenstelsel naar buiten moesten komen.

Bron: ANP