Header-new701px.jpg

Foto: James Holmes © ap.

James Holmes, die in 2012 in een bioscoop twaalf mensen doodschoot tijdens de première van een Batman-film, heeft een levenslange gevangenisstraf gekregen. De rechtbankjury maakte dat vrijdag (lokale tijd) bekend.

Holmes kon de doodstraf krijgen, maar dat vereiste wel unanimiteit onder de juryleden. De negen vrouwen en drie mannen konden het daarover echter niet eens worden, waardoor de schutter automatisch een levenslange celstraf krijgt.

Holmes hoorde het vonnis onbewogen aan. Hij staarde voor zich uit en had beide handen in zijn zakken. De advocate van de schutter had de jury voorgehouden dat haar cliënt geestesziek is. Hij zou lijden aan schizofrenie. De student had geen strafblad.

Holmes opende in 2012 het vuur in een bioscoop in Aurora, een voorstad van Denver. Daardoor vielen twaalf doden en raakten zeventig mensen gewond. Volgens aanklagers was de schutter van plan alle 400 bioscoopbezoekers te doden.

De rechtszaak tegen Holmes begon in april. Sindsdien zijn honderden getuigen gehoord, onder wie overlevenden van het bloedbad. Zij vertelden hoe ze probeerden te vluchten voor de kogelregen van de schutter.

Bron: ANP - bewerkt door: AD