Header-new701px.jpg

Foto: De politie doorzoekt tassen van de studenten © ap.

Bij een schietpartij op een universiteit in de Amerikaanse staat Oregon zijn donderdag tien mensen gedood. Er vielen zeven gewonden van wie er nog drie in levensgevaar verkeren. Dit heeft de sheriff in de stad Roseburg gezegd. Hij sprak van 'een verschrikkelijke dag'.

Volgens haar is de 20-jarige dader gedood in een vuurgevecht tussen hem en de politie. Over de identiteit en het motief van de dader is nog weinig bekend. De politie onderzoekt al zijn uitingen op sociale media, om te zien of hij zijn daad heeft aangekondigd.

Zo zou hij op een internetforum hebben gewaarschuwd dat hij iets van plan was. Hij zou woensdag hebben geschreven: ,,Ga niet naar school morgen als je in het noordwesten zit." In een andere post zou hij hebben verwezen naar een schietpartij van vorig jaar, waarbij een man zes mensen doodschoot op de campus van de universiteit van Santa Barbara. ,,Ik ga die heldendaad vieren. Het wordt glorieus." Al zijn bewegingen op internet en sociale media worden onderzocht.

Van lokaal naar lokaal:

De schietpartij begon in een van de klassen van een school voor hoger beroepsonderwijs en volwassenenonderwijs, het Umpqua Community College. Daarna zou de schutter naar andere lokalen zijn gegaan.

Studente Kendra Gorden vertelt op de televisiezender FOX News dat ze in een lokaal zat toen zij en haar medestudenten plotseling geknal hoorden. ,,We dachten niet aan een schietpartij, het leek eerder op rotjes die afgestoken werden. Toen we het geluid nog een keer hoorden, stapte één van mijn klasgenoten naar buiten. Ze werd twee keer geraakt; één schot in een arm, één in haar buik. Toen zij terugkwam renden twee andere klasgenoten weg.

,,We hebben de deur op slot gedaan en zijn zo 20 minuten blijven wachten op de politie. Ondertussen belden we onze familieleden en baden we. Het leek een eeuwigheid te duren voordat we eindelijk agenten zagen. Ze namen mijn klasgenote die geraakt was mee. Ze had moeite om te ademen, ik weet nu niet hoe het met haar is."

Foto: © cnn

Godsdienst:

Een andere getuige, de 18-jarige Kortney Moore, vertelt donderdag tegen de lokale krant News-Review dat de mensen in het Umpqua Community College moesten zeggen wat hun godsdienst was. Daarna begon hij te schieten. De getuige zag hoe haar docent in het hoofd werd getroffen door een kogel die door het raam kwam.

Agenten doorzochten na de schietpartij alle zeventien gebouwen op het complex, dat vrij geïsoleerd op een heuvel ligt. Honden werden ingezet om mogelijke explosieven op te sporen. Ook zouden de woning en auto van de schutter onderzocht zijn. De plaatselijke autoriteiten hebben het complex in een ruime straal afgezet.

De school telt bijna 5000 studenten, van wie het merendeel parttime. Een deel van de studenten woont op de campus. Een voormalig bestuursvoorzitter van het Umpqua College, Joe Olson, vertelt donderdag aan persbureau AP dat het bestuur vorig jaar debatteerde over de vraag of het complex beveiligd zou moeten worden door gewapende bewakers. Momenteel heeft de school één ongewapende beveiliger, aldus Olson.

School shootings:

Foto: © cnn

Schietpartijen op scholen en universiteiten, ook wel school shootings genoemd, komen geregeld voor in de Verenigde Staten. Vorig jaar opende een scholier op een middelbare school in Marysville, Washington, het vuur. Er vielen drie doden. De dader pleegde zelfmoord.

De meest dodelijke school shooting in de geschiedenis van de Verenigde Staten vond plaats in Blacksburg, Virginia. Een student van de Virginia Tech universiteit schoot op de campus 47 mensen neer, van wie er 32 overleden. Ook deze dader pleegde zelfmoord.

De bekendste school shooting is wellicht de schietpartij in Littleton, Colorado. Twee tieners schoten in 1999 op Columbine High School twaalf van hun medeleerlingen en een leraar dood en pleegden daarna zelfmoord.

Foto: © cnn

En ook in Roseburg zelf is het niet de eerste keer dat er geschoten wordt op een school. In 2006 schoot een leerling van de enige middelbare school in de plaats, het Roseburg High, er een medescholier neer. Het slachtoffer overleefde het schietincident, de dader werd opgepakt.

Door: Dolf Hendriks