Header-new701px.jpg

Foto: Het onderzoek naar de dode baby's is gisteren begonnen. De stoffelijke resten zouden lang op dezelfde plaats hebben gelegen. © AFP.

Wat er precies is gebeurd, is nog niet duidelijk. In een woonhuis in het Beierse Wallenfels zijn acht babylijkjes gevonden, 'in zeer slechte staat'. De vermoedelijke moeder, Andrea G. (45), is spoorloos.

Donderdagmiddag om 16.00 uur deed een onderhuurster de lugubere vondst in de meergezinswoning in het centrum van het stadje Wallenfels. Wantrouwend geworden door eerdere ruzies tussen Andrea G. en haar man was de buurvrouw op onderzoek uitgegaan, schrijft de krant Bild. Andrea zou hebben geroepen dat zij dode lichamen van kinderen in huis had verborgen.

In een voormalige huissauna, die dienstdoet als bergruimte, vond de onderhuurster zeven lijkjes, luchtdicht verstopt in plastic zakken en gewikkeld in doeken. Daarop belde zij de nooddiensten. Gistermiddag werd nog een achtste lijkje gevonden.

Andrea G., naar wie de politie nu op zoek is en haar man hebben samen drie puberkinderen van 12 en 13 jaar, onder wie een tweeling. Uit eerdere relaties zou de vrouw nog twee kinderen hebben. Het paar leefde 18 jaar samen in de onopvallende woning in Wallenfels, waar de ramen zijn gedecoreerd met poppen, vlinders en een kerstman.

Andrea G. viel in Wallenfels, een stadje in het noorden van Beieren met 2800 inwoners, op omdat zij zo vaak zwanger was. De vrouw vertelde mensen die naar haar bevallingen vroegen dat zij enkele miskramen had gehad. De levende kinderen zouden dit gemis voor haar gevoel compenseren, vertelde een inwoonster aan Duitse media. Ook zou zij enkele zwangerschappen geheim hebben gehouden.

Nog altijd is veel onduidelijk. De onderzoekers gaan ervan uit dat Andrea G. de biologische moeder is van de dode baby's. De vrouw geldt vooralsnog niet als verdachte.

De stoffelijke resten zouden al lange tijd op de plek hebben gelegen. De lijkschouwing is gisteren begonnen. Of het om jongetjes of meisjes gaat zal pas volgende week duidelijk worden. ,,Dit gaat enige tijd duren wegens de slechte toestand van de lijkjes,'' zei politiewoordvoerster Anne Höfer. Ook de doodsoorzaak is nog niet bekend.

De zichtbaar aangeslagen burgemeester van het stadje, Jens Korner (CSU) zei zeer geschokt te zijn. ,,In onze stad wordt gerouwd om de kinderen die niet mochten leven,'' zei hij. Volgens de burgemeester kent 'iedereen iedereen' in Wallenfels. ,,Onze mensen helpen elkaar als er wat is.''

Volgens de buurvrouw, die de lijkjes vond, hadden Andrea G. en haar man vaak ruzie. In beschonken toestand zou Andrea in die scheldpartijen aan de dode baby's hebben gerefereerd. Eind september zou Andrea G. na weer een ruzie de woning hebben verlaten.

Onduidelijk is waar de man en de levende kinderen zich op dit moment bevinden. In Duitsland worden vaker baby- en kinderlijken gevonden. Om de dag wordt in de Bondsrepubliek een kind vermoord. Een geval uit 2005 in de deelstaat Brandenburg lijkt op de tragedie in Wallenfels.

Destijds werden in Brieskow-Finkenheerd de lijkjes aangetroffen van negen baby's, verstopt in bloempotten en bloembakken. Sabine H., de moeder, bekende de kinderen in dronken toestand tussen 1988 en 2004 te hebben vermoord. De vrouw werd in 2008 veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf.

Inwoners van het stadje zeiden dat niets erop duidde dat Andrea G. mogelijk een vreselijk geheim met zich zou meedragen. De vrouw wordt omschreven als beleefd en vriendelijk. Deze zomer werkte zij nog als vrijwilligster in het lokale zwembad. Haar man, die met de drie kinderen in het huis woont, is eveneens maatschappelijk actief in verschillende verenigingen.

Door: Wierd Dijk