Header-new701px.jpg

Foto: Lisa Noland. © screenshot Fox 13.

Lisa McVey Noland was 17 op 3 november 1984, de gruwelijke dag die haar hele leven veranderde. Het was twee uur 's nachts en ze was op weg naar huis na een dubbele shift op het werk. Ze had daarvoor nog een afscheidsbrief geschreven. Ze wou niet langer leven. En toen kwam ze seriemoordenaar Bobby Joe Long (nu 62) tegen.

Jarenlang werd Noland als kind door de vriend van een familielid seksueel misbruikt. Het leven, dat hoefde voor haar op haar zeventien niet meer. Maar ze ging eerst nog werken. Die nacht zou ze niet thuiskomen.

"Ik nam altijd dezelfde weg naar huis", vertelt ze. "Altijd in het donker, maar nu leek het nog donkerder. Een auto reed mij voorbij en claxonneerde naar mij. Gek, dacht ik." Verder in de straat zag Noland een auto op de parking aan de kerk. "Plots werd ik van mijn fiets gesleurd. Door drie of vier mannen, zo voelde het. Toen kreeg ik een koude geweerloop tegen mijn slaap. Hij sleepte mij over de straat en duwde mij in de auto die ik aan de kerk had gezien. Ik zag een enorm mes in de auto. Hij blinddoekte mij, bond mijn handen, polsen en voeten vast. Mijn stoel kiepte hij naar achteren. Dan reed hij weg met mij."

Lisa Noland besefte dat haar einde nabij kon zijn. Voor hij haar in zijn appartement opsloot, dwong hij haar hem oraal te bevredigen. Ze beefde van de angst. In het appartement werd ze eindeloos verkracht. 26 uur lang zou ze als zijn seksslavin dienen."

"Ik ging van nadenken over zelfmoord naar vechten voor mijn leven. Ik was doodsbang dat hij mij zou doden." Al wist Lisa Noland toen nog niet dat ze gegijzeld werd door de beruchte, sadistische, seksueel perverte seriemoordenaar Boby Joe Long, die in Miami-Fort Lauderdale al meer dan 50 vrouwen had verkracht. Hij had zijn terrein verlegd naar Tampa, waar hij acht vrouwen had gemarteld, van wie hij daarna de lijken had gedumpt.

De hele gemeenschap leefde in angst, vooral jonge vrouwen. Lisa had nooit gedacht dat zij het volgende slachtoffer zou zijn. Maar dat gebeurde dus toch. Ná haar ontvoerde, verkrachtte en vermoordde Long nog twee andere vrouwen. Acht maanden lang kon hij zijn afschuwelijke gangen gaan.

Maar Lisa Noland spaarde hij dus. Onwaarschijnlijk genoeg, gelooft ze dat het seksueel misbruik toen ze jonger was haar heeft kunnen helpen. Ze deed wat hij vroeg en ze gebruikte omgekeerde psychologie. Ze probeerde zijn vertrouwen te winnen. Ze sprak tegen hem als tegen een kind van vier. Ze stelde hem voor om zijn liefje te worden, zodat hij andere vrouwen gerust zou laten. Ze zou voor hem zorgen en niemand iets vertellen. Long had haar in een langer gesprek gezegd dat zijn daden waren ingegeven door wraaklust op alle vrouwen, nadat zijn partner hem pijnlijk gedumpt had.

Lisa's aanpak werkte: hij liet haar gaan. Zij was het enige slachtoffer van Long dat de helse ervaring met hem nog kan navertellen.

Voor Lisa veranderde alles na haar vrijlating. Ze wilde plots weer leven, nu ze besefte dat ze een tweede kans kreeg. Vandaag is ze politieagente in Hillsborough County, niet zo ver van waar ze ontvoerd werd. Ze beschouwt zichzelf als een "beschermer". Haar motivatie: "Als ik dienst heb, overkomt er niemand wat. Ik ben niet langer een slachtoffer."

Dankzij de informatie die Noland destijds verstrekte, kon de politie Long oppakken. Hij had haar handen op zijn gezicht gelegd en zo wist ze dat hij littekens van de pokken had, een kleine snor, kleine oren, kort haar en een struise lichaamsbouw.

Hij werd veroordeeld. Hij kreeg twee keer de doodstraf, 34 keer levenslang en nog eens 693 jaar erbovenop. Hij wacht al dertig jaar op zijn executie. "Ik wil dat hij weet wie ik nu ben", zegt Lisa Noland. "Hoe sterk ik ben en dat hij mij niet kon beschadigen. Ik weet al welk T-shirt ik zal dragen voor de executie. Vooraan zijn naam 'Long' (lang), en achteraan 'Overdue' (overtijd): 'lang overtijd'. "Met een uitroepteken!"

 

Door: Joeri Vlemings - Bron: Fox 13