Header-new701px.jpg

Foto:© politie schotland.

Hij smeekte haar nog in een brief aan de vooravond van het proces: laat jouw aanklacht vallen en geef me mijn leven terug. Hij, is de gewetensloze verkrachter Donald Jeffrey. Jarenlang sloeg hij zijn partner en daar bleef het niet bij. Hij verkrachtte haar ook en trok de tanden uit van zijn verloofde met een knijptang. Amber kon het geweld jarenlang verdragen maar toen Donald een wapen kocht, stapte ze eindelijk naar de politie. De 'zieke' Schot kreeg tien jaar gevangenis.

"We zaten op de bank toen hij me toesnauwde dat ik de tang moest halen. Ik was doodsbang en gaf hem het werktuig. Ik smeekte hem nog om het ding niet te gebruiken", gertuigde Amber. De Schotse dacht hij haar vinger- of teennagels wilde uitrukken maar het werd nog gruwelijker. Hij wilde haar tanden uittrekken. "Hij moest me niet eens meer sommeren wat ik moest doen, ik opende mijn mond. Daarna trok hij een paar tanden uit. Ik kon geen pijn voelen, ik verkeerde in een soort van suffe toestand. Wel hoorde ik mijn tanden op het parket vallen. Daarna nam hij me mee naar de badkamer. Ik moest er voor de spiegel gaan staan. Ik moest hem een glimlach tonen en hij lachte me uit. Daarna greep hij naar een hamer en sloeg hij me op mijn hoofd, benen en knieën. Er spatte bloed op het plafond en de muren. Ik kreeg een lichte hersenbloeding", aldus nog Amber voor de rechter. "Hij zei toen dat ik een koud bad kon nemen en hij stak mijn hoofd tot vier keer toe onder water. Hij sprong ook op mij en toen wist ik het zeker: mijn dood was nabij."

Jeffrey wilde niet dat ze naar de dokter ging. Ze mocht wel naar de apotheek. "Toen de marteling voorbij was, begon hij te huilen. Hij riep op zijn moeder en zei dat hij het tussen ons nu wel verpest had. Ik probeerde hem gerust te stellen en zei nog dat een tandarts de schade wel zou kunnen herstellen. Ik vroeg hem daarna of ik naar een ziekenhuis mocht gaan maar een vriend van hem pikte me op en zette me af bij een apotheek. Ik loog en zei dat ik een ongeval had, ik wilde Donald niet in een lastig parket brengen. Pas een dag later toen er een vriend op bezoek kwam, kon ik naar het ziekenhuis gaan."

Het seksmonster had er ook mee gedreigd om Amber in maart 2013 vanop de zeventiende verdieping door het raam te gooien. "Ik stapte op en ging bij een vriend wonen maar hij ging bij een buur onze gesprekken afluisteren. Plots stond hij ook in de loft. Hij wist dus waar ik verbleef en hij vroeg of hij me kon zien. Ik stemde toe, veel keuze had ik niet." De 'zieke' Schot bleef haar maar terroriseren.

Amber kan nog altijd niet geloven hoe het zover is kunnen komen. De twee kenden elkaar al 23 jaar voor ze in 2008 een stel werden. Ze verloofden zich in december 2009 en kort daarna liet Donald zijn ware aard zien. Hij begon steeds meer het leven van Amber te controleren en haar te manipuleren. "Toen we pas samen waren, waren we echt onafscheidelijk. Donald was toen nog vriendelijk en hij steunde me maar dat veranderde al snel. Toen ik in 2011 ziek werd en hij voor me zou zorgen, belandde ik gewond in het ziekenhuis. Na elke aanval barstte hij in tranen uit. Hij verontschuldigde zich dan telkens weer. Hij zei dat hij zo gewelddadig werd omdat hij me zo graag zag."

Vorig jaar pas stapte Amber naar de politie. Donald had zich een wapen aangeschaft en dreigde ermee het schietijzer tegen zichzelf te gebruiken. Amber ging toen aan het praten en vertelde de agenten over het jarenlange misbruik. Aan de vooravond van zijn proces stuurde Donald haar nog een brief met de vraag om haar aanklachten te laten vallen. "Hij schreef dat hij zielsveel van me hield en vroeg me om hem zijn leven terug te schenken." De rechtbank in Glasgow kreeg ook te horen dat Amber niet het enige slachtoffer was van het seksmonster. Donald Jeffrey heeft ook jarenlang zijn vorige partner, Jacqueline verkracht en geslagen.

Door: Hln.be - Bron: Daily Record