Header-new701px.jpg

Foto: Daniel Holtzclaw (29) barstte in tranen uit toen het verdict werd voorgelezen. © ap.

Een voormalige politieagent in de Amerikaanse stad Oklahoma City (Oklahoma) is gisteren door een jury schuldig bevonden aan verschillende aanrandingen en verkrachtingen tijdens zijn diensturen. Hij zou zijn slachtoffers zorgvuldig hebben uitgekozen: vrouwen met problemen uit verpauperde buurten.

Daniel Holtzclaw (29) barstte in tranen uit toen het verdict werd voorgelezen. Hij werd beschuldigd van aanranding en verkrachting van 13 vrouwen en werd schuldig bevonden aan 18 van de 36 aanklachten, waaronder vier van de zes aanklachten voor verkrachting.

In januari wordt de strafmaat bepaald. Holtzclaw riskeert levenslange opsluiting. "Ik heb het niet gedaan,"zei Holtzclaw nog, voor hij in de boeien werd geslagen en werd weggevoerd.

De jury was sinds maandagavond in beraard. Eerder deze week hadden demonstranten zich verzameld voor het gerechtsgebouw om de jury te overtuigen de beklaagde schuldig te bevinden op basis van bewijzen en de getuigenis van dertien vrouwen.

De openbare aanklagers zeiden in hun slotpleidooi op maandag dat de beschuldigde zijn slachtoffers zorgvuldig uitkoos tijdens zijn patrouilles. Hij zou hebben uitgezocht wie ze waren en wat ze zoal op hun kerfstok hadden. Dat zou hij gedaan hebben om sterker te staan bij een confrontatie met de autoriteiten. Wie zou die vrouwen immers geloven?

De verdediging zei dat Holtzclaw een eerbare agent was wiens handelingen men er kwaadaardig en verdacht wilde laten uitzien. Dertien vrouwen getuigden in dit proces, dat een maand geleden van start ging. De aanklachten varieerden van aanrakingen tot verplichte orale seks en verkrachting. Eén van de laatste getuigen was een jonge vrouw die 17 zou zijn geweest op het moment van de feiten. De voormalige agent zou haar hebben verkracht in het portaal van haar ouderlijke huis.

De man zelf getuigde niet. Hij werd in januari ontslagen na ongeveer drie jaar bij de politie te hebben gewerkt.

Door: Leentje De Leeuw - Bron: Reuters