Header-new701px.jpg

Foto: Angela Wrightson. © Cleveland Police.

Twee Britse meisjes van toen 13 en 14 jaar sloegen eind 2014 een vrouw van 39 brutaal dood in haar eigen huis. Ze bewerkten Angela Wrightson met verscheidene marteltuigen. Ze maakten ook nog eens selfies tijdens de gewelddadige moord op hun slachtoffer. Die gruwel kreeg de jury te horen op het lopende proces van de tieners.

De vreselijke feiten vonden plaats op 8 december 2014 in Hartlepool in het Engelse Durham. Na het mishandelen van de 39-jarige vrouw belden de schoolmeisjes, die onder maatschappelijk toezicht stonden, de politie voor een lift naar huis. Hun slachtoffer lag toen halfnaakt en dood op de zetel in haar eigen huis. Ze had meer dan honderd verwondingen. Haar huiseigenaar vond pas later haar lijk.

Op het proces van de meisjes - die niet bij naam mogen genoemd worden - in Leeds komen gruwelijke details boven. Zo gebruikten de moordlustige tieners als wapens een stok met schroeven, een schop, een printer, een televisie en een bijzettafeltje om Wrightson te martelen. Er is bewijs gevonden dat het slachtoffer op twaalf verschillende plaatsen in haar huis werd aangevallen. Volgens het openbaar ministerie werden er ook glasscherven en stukjes grind of gruis gestrooid over Wrightsons naakte onderlichaam en werd er as van verbrand papier in haar oor gepropt. Het slachtoffer smeekte vergeefs om haar leven te sparen.

De meisjes zijn nu 14 en 15. Ze ontkennen de beschuldigingen van moord. Maar de bewijslast is overdonderend.

Een selfie die gepost werd op Snapchat toont de twee beklaagden, al lachend en met Wrightson op de achtergrond. De 39-jarige vrouw was toen nog niet dood, maar had wel een recent gehavend gezicht. Die foto werd rond 21u genomen. Op andere selfies vanuit het huis van Wrightson drinken de meisjes van een fles cider. Dat was rond 22u30. Er vertrok ook een Facebookoproep vanuit het huis waarop de twee lachende beklaagden te horen zijn terwijl ze elkaar aanmoedigden om Wrightson te folteren: "Komaan, X, sla haar hoofd in. Klop erop! Maak haar af, verdomme!"

Angela Wrightson was lokaal bekend als 'Alco Ange', een bijnaam die ze kreeg wegens haar alcoholisme. Buren omschreven haar als vriendelijk, maar ze had ook de kwalijke reputatie om sigaretten en alcohol voor kinderen te kopen. Voor de politie was ze geen onbekende.

De openbare aanklager, Nicholas Campbell, zei dat de meisjes het huis van Wrightson binnenkwamen rond 19u30 en weer verlieten rond 23u. Ze spraken toen af met een vriend, die hen vroeg waarom ze bloed op hun kledij hadden. "Gevallen", was het excuus. Volgens die vriend vertelde de oudste tiener dat zij "al het werk had gedaan terwijl haar vriendin een sigaretje rookte".

Het oudste meisje wou toen gaan checken in het huis of het slachtoffer al dan niet dood was. Dat was rond 2 uur 's ochtends. "We weten niet of ze terugkeerden om nog meer geweld te plegen dan wel of Angela Wrightson inderdaad al dood was toen ze daar weer aankwamen", zei Campbell. Maar de meisjes zouden nog twee uur verdergegaan zijn met hun "vernederende activiteiten op de weerloze Wrightson". Rond 4 uur 's ochtends sms'te de jongste dader dan haar sociaal begeleider, maar die gaf geen antwoord. Ze belde dan maar naar de politie voor een lift.

Volgens de politie zaten de meisjes achterin de combi te lachen en grapjes te maken: "Ze waren helemaal opgewonden." Een agent hoorde een van de twee iets zeggen over Snapchat en "zet de flash aan". Op de sociaalnetwerksite postte de jongste tiener een onduidelijke foto met als bijschrift: "Ik en X nog maar eens in de combi". Het andere meisje verbergt haar gezicht op het beeld.

Beide beklaagden bekennen dat ze op de plaats delict waren op het moment van de martelsessie. De oudste geeft toe Angela Wrightson te hebben geslagen, maar niet met de intentie om haar zwaar toe te takelen. Het jongste meisje ontkent dat ze deelnam aan het geweld en dat ze haar vriendin aanmoedigde. De openbare aanklager voert aan dat ze allebei verantwoordelijk zijn voor de dodelijke aanval. Het proces loopt nog.

Door: Joeri Vlemings - Bron: The Guardian, BBC, independent.ie