Header-new701px.jpg

Foto: Terry Caffey met zijn dochter Erin, die hem probeerde te vermoorden. © kos.

Erin Caffey is 24 en zit een celstraf van 42 jaar uit in een zwaarbewaakte gevangenis in Texas. Ze is acht jaar ver. Als tiener gaf ze in 2008 de opdracht haar hele gezin uit te moorden, op erg brutale wijze. Ze is een van Amerika's meest dodelijke vrouwen. Wat bezielde haar? Piers Morgan, de bekende Britse columnist en tv-figuur, zocht haar op. Het meest surreële moment tijdens Morgans interview met Caffey was toen ze Amazing Grace inzette. Loepzuiver. Dat hoor je in de trailer hieronder.

Zo beschrijft Piers Morgan zijn interviewee, Erin Caffey: "Mijn eerste indruk van haar was dat ze er lief en onschuldig uitzag, zoals dat past voor iemand die uit een liefdevol, stabiel gezin komt, nooit problemen had en elke zondag in het kerkkoor zong met haar mama, papa en twee jongere broers. Maar zeggen dat zij niet is wie ze lijkt, is het understatement van de eeuw. Caffey is de gevaarlijkste vrouw die ik ooit in mijn leven ontmoette."

Erin Caffey bedacht het moordplot op haar eigen gezin toen ze amper zestien was. Ze schakelde drie medeplichtigen in: haar vriendje Charlie Wilkinson (18), diens vriend Charles Waid (20) en Waids liefje Bobbi Johnson (18). De twee mannen schoten Erins moeder, Penny, neer en bewerkten haar daarna met een samoeraizwaard. Penny Caffey werd haast onthoofd. Erins 13-jarige broer Matthew kreeg een kogel door het hoofd. Het jongere broertje, Tyler (8), werd neergestoken met een samoeraizwaard. Vader Terry kreeg vijf kogels in het lichaam en werd voor dood achtergelaten in het huis dat de moordenaars platbrandden. Hij overleefde op miraculeuze wijze.

Motief:

De vier jonge criminelen waren niet dronken noch onder invloed van drugs op de avond van de moorden. De meisjes bleven in de auto wachten terwijl de jongens gewelddadig toesloegen.

Hoe komt een ogenschijnlijk doodgewone tiener tot de meest afschuwelijke feiten denkbaar? Het enige motief lijkt het ouderlijke verbod van enkele dagen vóór de slachtpartij te zijn: Erin mocht haar vriendje Charlie Wilkinson niet langer zien. Het liefdesverdriet deed het meisje in woede ontsteken en ze droeg haar lief en diens vriend op om haar familie uit te moorden. "Ik was in shock, boos en gekwetst", vertelt ze aan Piers Morgan. "Dit was de kerel met wie ik de rest van mijn leven zou doorbrengen. Hij hield van me. We zouden trouwen."

"In haar geval weet je dat je naar het kwaad kijkt", zegt Morgan. "Ze is de meest boosaardige vrouw die ik ooit ontmoette." Haar misdaden vallen dan ook nauwelijks te verklaren. Tot die eerste maart in 2008 was er geen vuiltje aan de lucht. "Het komt neer op het maken van keuzes", zegt Erin zelf koudweg daarover. "Als ik er nu op terugkijk, was het allemaal gewoon stom. Wat bracht het op? Ze sloegen mij niet, ze hongerden mij niet uit."

Morgan bezocht ook vader Terry, de enige die de onmenselijke brutaliteit overleefde. Terry Caffey zag hoe de twee moordenaars samen zijn zoontje beestachtig afmaakten met een zwaard. De zwaargewonde Terry wou zelf sterven tot hij vernam dat zijn dochter nog leefde. Hij wil tot vandaag niet geloven dat zijn toen 16-jarige kleine meid het brein achter de moorden is. Uit een politieverhoor blijkt echter dat Erin ook al aan haar vorige vriendje had gevraagd om haar familie uit te moorden.

Vergiffenis:

Het klinkt verbazingwekkend maar Terry Caffey heeft zijn dochter vergeven. Hij bezoekt haar nog altijd maandelijks in de gevangenis. Pas op haar 59ste kan Erin vrijkomen. De uitvoerders van de moord, Wilkinson en Waid, kregen op vraag van Terry niet de doodstraf maar levenslang. "Ik wou dat ze de kans kregen voor berouw".

Voor zijn tweedelige ITV-reeks Killer Women with Piers Morgan sprak de journalist nog met twee andere beruchte Amerikaanse moordenaressen: Rhonda Glover en Amanda Lewis. De eerste is een Texaanse ex-miss die haar vriendje doodschoot. De tweede is een moeder uit Florida die haar zevenjarige dochtertje eigenhandig verdronk in het zwembad in de tuin. Volgende woensdag wordt deel 1 uitgezonden.

foto: Matthew, Terry, Tyler, Penny en Erin Caffey. © kos.

Door: Joeri Vlemings