Header-new701px.jpg

Foto: De storm zou mogelijk alle elektrische circuits verstoord hebben.

Een krachtige zonnestorm heeft de aarde twee jaar geleden maar net gemist. De storm zou mogelijk alle elektrische circuits verstoord hebben, wat 'de hedendaagse beschaving terug had kunnen slingeren naar de 8de eeuw'. Dat meldt het Amerikaans ruimtevaartagentschap NASA.

De zonnestorm vond plaats op 23 juli 2012. Het ging om de krachtigste storm in 150 jaar, aldus een mededeling op de site van NASA. 'Indien de uitbarsting een week eerder had plaatsgevonden, dan zou de Aarde zich op de eerste rij hebben bevonden', zegt Daniel Baker van de universiteit van Colorado.

De satelliet STEREO-A, die zonnestormen volgt, kon erg precies het verloop van de storm waarnemen. Daardoor konden wetenschappers besluiten dat de storm van 2012 de hevigste was sinds 1859.

De Nationale Academie voor Wetenschappen schatte dat de impact van een zonnestorm met de kracht van die uit 1859, indien hij de Aarde zou raken, de wereldeconomie 2.000 miljard dollar zou kosten en enorme schade zou veroorzaken.

Zonnestormen zouden elektronische netwerken kunnen verstoren en telecommunicatie, internet, luchttransport en andere door elektriciteit aangedreven systemen kunnen onderbreken.

Bron: Belga