Header-new701px.jpg

Foto: © AD/Thinkstock.

Hoeveel blijft er over van Amerikaanse steden als alle ijskappen smelten? Die vraag fascineert geograaf Jeffrey Linn die, nu hij werkloos is, tijd had de vraag te beantwoorden. De meeste steden zouden uit een paar kleine eilandjes bestaan, blijkt uit kaarten die Linn maakte.

Volgens de US Geological Survey stijgt het zeewaterniveau met 80 meter als alle ijskappen in het water vallen.

Op basis van aardrijkskundige gegevens van Amerikaanse steden laat Linn zien hoe de steden eraan toe zouden zijn als het zeewater zo hoog zou staan.

 

Wat blijkt? Tripjes naar het Vrijheidsbeeld zouden niet meer nodig zijn, want het beeld staat volledig onder water. En het Coachella Music Festival moet een nieuwe plek zoeken; het festivalterrein in Indio (Californië) zou onderlopen.

Yankee Aquarium Linn wil mensen niet bang maken met de kaarten. Daarom geeft hij steden en bekende plaatsen nieuwe, luchtige namen als Los Angeles Bay en Yankee Aquarium (in plaats van Stadium).

Toch hoopt hij wel dat mensen dankzij de kaarten gaan nadenken over de opwarming van de aarde, zegt hij tegen Business Insider. Tot nu toe heeft Linn kaarten gemaakt van acht Amerikaanse steden en de Engelse plaatsen Londen, York en Leeds.Alle kaarten staan op zijn website.

Inspiratie:

De aardrijkskundige kwam op het idee zich in dit onderwerp te verdiepen toen hij het boek Always Coming Home van Ursula Le Guin las.

"In het boek kijkt ze in de toekomst en ziet ze hoe Central Valley in Californië onder water is gelopen door de zeespiegelstijging.

Sindsdien vraag ik me vaak af hoe de wereld eruit zou zien als alle ijskappen smelten."

Door: Leon van Wijk