Header-new701px.jpg

Foto: © lewispugh.com.

Sommige mensen gaan heel ver om zich in te zetten voor het behoud van natuurschatten. Maak kennis met de Engelsman Lewis Pugh, die slechts gekleed in een Speedo-zwembroekje de koudste wateren van de wereld trotseert. Zijn huidige missie: het voorkomen van onherstelbare schade aan de Rosszee, een uniek natuurgebied nabij de Zuidpool.

Pugh, bijgenaamd 'de menselijke ijsbeer', probeert aandacht te genereren voor zijn missies door te zwemmen in onherbergzame wateren welke in hun voortbestaan worden bedreigd.

De dappere zwemmer is van beroep advocaat op het gebied van natuurbescherming en is van plan in het zuidpoolgebied vijf zwemtochten van ongeveer een kilometer lang te gaan houden in water van de Rosszee dat een temperatuur heeft van -1,7 graden.

De kou is echter niet zijn enige vijand: ook agressieve zeeluipaarden en orka's zouden hem dodelijk kunnen verwonden bij het 'badderen'.

Levensgevaarlijk:

Maar zwemmen in deze kou is het gevaarlijkst. Als hij niet met hoge intensiteit zwemt, raakt hij binnen enkele minuten verlamd en sterft hij aan een hartaanval.

Ook een paniekaanval tijdens het zwemmen kan dodelijk zijn. Hij loopt bovendien nog het risico dat zijn handen en voeten maandenlang nagenoeg gevoelloos zullen zijn of dat vingers en tenen af zullen sterven.

Foto: Een van de bedreigde diersoorten.

Toch is er bij Lewis geen spoortje van twijfel over zijn voornemen. Hij hoopt met zijn actie landen zodanig aan te sporen dat zij werk gaan maken de Rosszee tot beschermd gebied uit te roepen.

Volgens Pugh worden tientallen unieke diersoorten, zoals vogels en pinguïns, in hun voortbestaan bedreigd als de nu nog onaangetaste zee schade oploopt.

In 2007 haalde Pugh al eens een soortgelijk huzarenstukje uit op de Noordpool. Destijds vroeg hij op dezelfde manier aandacht voor het probleem van de smeltende ijskappen aldaar.

Bewerkt door: Coen Brandhorst