Header-new701px.jpg

Foto: Als de dijk zou breken, zijn de gevolgen niet te overzien. © internet.

De 12 kilometer lange zeedijk tussen Delfzijl en de Eemshaven wordt versneld verhoogd en verbreed als gevolg van de aardbevingen in Groningen.

De versterking is nodig om te voorkomen dat de dijk het begeeft als het gebied tijdens hoogwater getroffen zou worden door een zware aardbeving. Dat meldt waterschap Noorderzijlvest.

In het geval van een aardbeving zou een groot deel van de provincie, tot aan de stad Groningen, onder water komen te staan.

De waterkering moest sowieso al aangepakt worden, maar nu wordt hij ook aardbevingsbestendig gemaakt. Dat gebeurt door de dijk op sommige plekken anderhalve meter hoger en tot vijftig meter breder te maken.

'Gevolgen niet te overzien':

Volgens een woordvoerder van het waterschap is de zeedijk de enige barrière tussen de zee en het achterliggende Groningse land. Als de dijk zou breken, zijn de gevolgen niet te overzien, zegt hij.

De werkzaamheden beginnen in april volgend jaar, na afloop van het stormseizoen. In eerste instantie was er acht jaar uitgetrokken voor de aanpak van de dijk, maar vanwege de dreiging van aardbevingen moet het project nu binnen vier jaar klaar zijn.

De kosten van het aardbevingsbestendig maken van de dijk worden vergoed door het Rijk. Hoeveel het gaat kosten, is nog niet bekend.

Bron: AD