Header-new701px.jpg

Foto: Wekenlang werd er tevergeefs gezocht naar de verdwenen vlucht. © ap.

Bergbeklimmers hebben een opmerkelijke vondst gedaan in Chili. Ze troffen in de Andes de resten aan van een vliegtuig dat 54 jaar geleden neerstortte.

Bij de vlucht kwamen 24 passagiers om het leven, waaronder 8 leden van een professionele voetbalploeg.

De bergbekimmers vonden de resten op een hoogte van 3.200 meter op ongeveer 360 kilometer van de hoofdstad Santiago.

De expeditieleider wil de exacte vindplaats nog niet prijsgeven. Hij wil zo vermijden dat er spullen gestolen worden, zegt hij aan de Chileense zender Channel 7.

Het toestel, een Douglas DC-3 stortte neer in onherbergzaam gebied op 3 april 1961. De verdwijning liet niet alleen Chili maar ook de rest van de (sport)wereld achter met verbijstering. Green Cross had net een uitwedstrijd gespeeld voor de beker van Chili (Copa de Chile) in Osorno en was op de terugweg naar de hoofdstad toen het drama zich voltrok.

Vruchteloze zoektocht

De ploeg had zich over twee vliegtuigen verdeeld. Een van de vliegtuigen landde op het geplande tijdstip in de hoofdstad, het tweede toestel verdween spoorloos.

Wekenlang werd er tevergeefs gezocht naar de verdwenen vlucht. Voor de omgekomen spelers werd een begrafenisplechtigheid gehouden.

,,Het was een onbeschrijflijk moment toen we het wrak aantroffen. Er gingen verschillende sensaties en emoties door ons heen. We konden de energie maar ook de pijn voelen'', aldus Alobornoz over de opmerkelijke vondst. De klimmers konden duidelijk een deel van de romp waarnemen en ze troffen ook beenderen aan van de overleden passagiers.

Green Cross speelde tot 1965 in de hoogste divisie van de Chileense competitie, maar niet lang daarna werd de club opgeheven.

Bewerkt door: Coen Brandhorst Bron: AP