Header-new701px.jpg

Foto: De zonsverduistering zal vrijdag zichtbaar zijn in Noord-Afrika, het Midden-Oosten, Noord-Azië, Groenland en Europa. © epa.

Aanstaande vrijdag kunnen we in Nederland misschien wel een uniek natuurspektakel aanschouwen. Er is grote kans dat op de noordelijkste gebieden van de aarde het noorderlicht tegelijkertijd te zien is met de zonsverduistering, zo stelt sterrenkundige Govert Schilling.

Boven de Atlantische oceaan, de Faeröer Eilanden, Spitsbergen en de Noordpool is vrijdag een totale zonsverduistering zichtbaar. In deze tijd is er ook veel kans om het poollicht te aanschouwen, waardoor er overdag in de noordelijkste gebieden van de wereld het noorderlicht kan worden gezien. Dat levert een tafereel op dat volgens Universe Today nog nooit op camera is vastgelegd.

Dat het poollicht in deze tijd goed te zien is, komt door zogehete 'coronale gaten' op de zon. ,,Dat zijn lege gebieden. De zon schiet vanaf die gebieden geladen deeltjes de ruimte in en dat is deze periode door het magnetisch veld van de aarde aangetrokken,'' aldus sterrenkundige Schilling. ,,Die geladen deeltjes zijn afgebogen naar de Noordpool en veroorzaken poollicht.''

Coronale gaten: De NASA heeft foto's naar buiten gebracht van twee coronale gaten op de zon. Die bedekken 6 tot 8 procent van het totale zonoppervlak, zo'n 228 miljard kilometer. Coronale gaten kunnen er jaren zitten, maar veranderen constant van grootte.

Zonsverduistering in Nederland:

De zonsverduistering zal vrijdag zichtbaar zijn in Noord-Afrika, het Midden-Oosten, Noord-Azië, Groenland en Europa. In Nederland zal de eclips slechts gedeeltelijk te zien zijn: de zon zal ongeveer voor 90 procent bedekt worden door de maan.

De zonsverduistering begint in Nederland rond half 10 's ochtends. Om 10:37 is de zon maximaal bedekt. Rond 11:48 is de gedeeltelijke zonsverduistering tot een eind gekomen. Dat de zonsverduistering en het poollicht nu hoogstwaarschijnlijk samen te zien zijn, is toeval.

Om een zonsverduistering te zien is het wel zo handig als de zon schijnt. Maar of dat boven Nederland ook gebeurt, is nog de vraag, aldus weerman Michiel Severin van Weerplaza. ,,We zijn positiever dan gisteren wat betreft de kansen, maar wolkenvelden blijven dicht bij Nederland en kunnen vrijdagochtend ook over een deel van het land liggen. Volgens de huidige berekeningen zal de zonsverduistering in delen van het land zeker te volgen zijn, maar niet overal. Welke regio de beste kansen heeft, valt nu nog niet te zeggen.''

Bron: ANP geschreven door: Graziella Gioia