Header-new701px.jpg

Foto: Chris Wren – Kenn Brown @ mondoart.net

Een spontane uitbarsting van een vulkaan heeft 73.000 jaren geleden een mega-tsunami teweeggebracht met golven van wel 240 meter hoog. Deze ontdekking deden Amerikaanse wetenschappers. Verontrustend is dat ze een dergelijke vloedgolf in de toekomst niet uitsluiten. Dat berichten diverse Britse media, zoals The Guardian en Metro.

De monstergolf werd 73.000 jaar geleden veroorzaakt doordat kraterwanden van de Fogo-vulkaan op de Kaapverdische eilanden ineenstortten. Rotsblokken van 167 kubieke meter en 770 ton vielen daarbij in de oceaan en veroorzaakten een 244 meter hoge golf die een eiland 48 kilometer verderop overspoelde. Rotsblokken met de grootte van vrachtwagens werden zelfs 600 meter landinwaarts aangetroffen op Santiago eiland dat 200 meter boven zeespiegel ligt.

De mega-vloedgolf van 240 meter overschaduwt de tsunami's in 2004 (Zuidoost-Azië) en 2011 (Japan). Deze bereikten hoogtes van ongeveer 30 meter.

Hoofdonderzoeker aan de Columbia University in New York Dr. Ricardo Ramalho zegt dat een vulkaan extreem snel kan ineenstorten. ,,Dat kan catastrofale gevolgen hebben en gigantische tsunami's veroorzaken." Zulke tsunami's gebeuren niet vaak, maar Ramalho sluit niet uit dat het ooit weer gebeurt. ,,Gezien het grote gevaar van een instorting, moeten we zeker rekening houden met een dergelijke vloedgolf", zo stelt Ramalho.

Vulkaantsunami's komen slechts één keer in de 10.000 jaar voor, zegt tsunami-expert Bill McGuire van de University College London. ,,Toch is de schaal en de impact van dergelijke voorvallen gigantisch.", voegt McGuire toe.

Door: Arno Van Hauwermeiren