Header-new701px.jpg

Foto: De veren op het San Andreassysteem staan heel strak aangespannen. © thinkstock. © Koen Laureij.

Natuur-extreem: De San Andreasbreuk in Californië heeft zoveel spanning opgebouwd dat een gigantische aardbeving nu elk moment kan plaatsvinden. Dat zegt een Amerikaanse seismoloog.

De breuklijn vormt de overgang tussen de Pacifische en Noord-Amerikaanse tektonische plaat. Het zuidelijke deel van de breuk is "gesloten, geladen en klaar om uit te barsten", beweert Thomas Jordan van het California Earthquake Center.

"De druk aan die kant van de breuk heeft zich opgebouwd en is al meer dan honderd jaar niet meer vrijgekomen. De veren op het San Andreassysteem staan heel strak aangespannen," zei hij tijdens de Nationale Aardbevingconferentie in Long Beach, Californië.

De San Andreasbreuk is 1290 kilometer lang en loopt bijna langs de volledige lengte van Californië. Het is het gedeelte dicht bij Los Angeles waarover wetenschappers zich momenteel vooral zorgen maken.

De laatste grote aardbeving in de zuidelijke regio van de breuk vond plaats in 1857. Toen trof een aardbeving met een kracht van 7.9 de streek tussen Monterey County en de San Gabriel Mountains in de buurt van LA. Sindsdien is het rustig. Te rustig, zegt Jordan. De onderzoekers zijn ervan overtuigd dat dergelijke breuklijnen geleidelijk spanning moeten kunnen vrijlaten. Anders is een zware aardbeving zo goed als zeker.

Uit een onderzoek van de Amerikaanse Geologische Dienst in 2008 bleek dat een aardbeving met een magnitude van 7.8 ter hoogte van de zuidelijke San Andreasbreuk kan zorgen voor meer dan 1800 doden en 50.000 gewonden. Een dergelijke aardschok zou de volle twee minuten duren.

Jordan wijst erop dat Californië zich moet voorbereiden op een mogelijk zeer zware aardbeving. Hij prees het plan van Los Angeles om appartementen en betonnen gebouwen te moderniseren ter voorbereiding op een eventuele aardschok.

In 2014 wezen wetenschappers ook al op een nakende aardbeving in de regio van San Francisco. Ook daar is de voorbije jaren weinig spanning langs de breuk vrijgekomen.

Door: Redaktie Hln.be - Bron: IBT