Header-new701px.jpg

corona.jpeg

Foto: Genomen door de NASA op 13/7 © NASA.gov.

Wetenschappers van NASA hebben een gigantisch gat in de zon ontdekt. Alhoewel er volgens een vertegenwoordiger van NASA'S observatorium niets te vrezen valt ziet het er alsnog flink verontrustend uit.

De gaten kunnen regelmatig verschijnen en kunnen een oppervlakte van een kwart van de zon bedekken. Afgelopen Maandag 11 Juli is dit gigantische gat ontdekt. Alhoewel er misschien dan niets is om gealarmeerd over te zijn, kan dit voor ons aardlingen toch tot problemen leiden op onze planeet.

De Zonnewinden die vrij komen uit de corona kunnen zonnenstormen veroorzaken die sateliet en radio-communicatie-systemen verstoren. kwetsbare elektronica aan boord van satellieten kan onherstelbaar beschadigd raken.

Tevens kunnen in het ergste geval navigatiesystemen van vliegtuigen uitvallen, electriciteitsnetwerken beschadigd raken, en communicatienetwerken.

NASA waarschuwde in 2008 al tijdens een persconferentie wat de mogelijke gevolgen zouden kunnen zijn van een zonnestorm op aarde. Alle electronica zou een enorm risico lopen op schade was toen een van de commentaren van de persvoorlichter. Vooral de gebieden rond de polen zouden het zwaar voor de kiezen krijgen.

Opnieuw in 2010 publiceerde de NASA een raport waarin naar voren kwam dat de wereld zich maar beter kan voorbereiden op een verwoestende zonnestorm.

Door de jaren heen tot nu, zijn er zowel van de NASA alswel van de ESA herhaaldelijk meerdere waarschuwingen geweest.

corona2.jpg

Foto: Zonnestormen op de zon © internet

In 1859 was de laatste uitbarsting van de zon die serieus merkbaarbaar was op aarde. Deze storm bereikte de aarde in minder dan 15 minuten. Sneller dan de waarschuwingssystemen van NASA ons kunnen waarschuwen.

Door het gebrek aan elektriciteit in die tijd bleef de schade beperkt tot het van slag raken van o.a telegraafsystemen en magnometers.

Om het doemscenario maar even kort samen te vatten: De gevolgen van het wegvallen van elektriciteit in onze huidige tijd op aarde zijn niet te overzien.

Door: Rene Velleman - Engedingen.com -  Bronmateriaal: NASA - Fox