Header-new701px.jpg

Foto: © EPA. Een overstroming in Bolivia in 2007.

Een krachtige tot zeer krachtige El Niño is in de maak, meldt Weerplaza.nl. De komende maanden komt het weerfenomeen tot ontwikkeling waarna het weerbeeld wereldwijd omslaat. Miljarden aan schade en vele slachtoffers door natuurrampen kunnen het gevolg zijn. De laatste krachtige El Niño vond in 1997-1998 plaats.

El Niño is de benaming van een gebeurtenis in het zuidelijke deel van de Grote Oceaan, vanaf de kust van Peru tot aan grofweg Indonesië. Bij een El Niño verandert de windrichting van de passaatwinden en verandert de temperatuurverdeling van het water.

Deze wijzigingen hebben gevolgen voor het gedrag van weersystemen wereldwijd. Diverse natte gebieden krijgen met droogte te maken, droge gebieden worden nat en ook de temperaturen veranderen flink. Gevolgen Bovendien zorgen de veranderingen in het water ervoor dat de voedselverdeling in de zuidelijke Grote Oceaan anders wordt.

Dat heeft weer gevolgen voor allerlei vissen en organismen die in dit deel van de oceaan leven. Waarschijnlijk wordt deze maand voldaan aan de criteria om van een El Niño te mogen spreken. Een krachtige El Niño kan meer dan een jaar aanhouden. De invloed van El Niño is gigantisch, maar alles gaat wel heel langzaam. De komende maanden wordt het oceaanwater warmer waarna de atmosfeer zich gaat aanpassen.

De eerste meteorologische gevolgen ontstaan waarschijnlijk in de tweede helft van dit jaar. Natte lente 2015 Ook voor Nederland heeft El Niño gevolgen. In Nederland zorgt een aanhoudende El Niño gemiddeld genomen voor meer regen in de lente, in dit geval dus de lente van 2015. De laatste keer dat er een krachtige El Niño plaatsvond, was in 1997-1998. Die El Niño heeft geleid tot ongeveer 30 miljard euro schade en wereldwijd 23.000 dodelijke slachtoffers.

De krachtige El Ninõ van 1992-1993 veroorzaakte ruim 8 miljard schade. Zware regenval in de anders droge regio's in het westen van Zuid-Amerika veroorzaakte in 1997-1998 overstromingen, aardverschuivingen en slachtoffers. In Australië en Indonesië werd het droger dan normaal waardoor bosbranden konden uitgroeien tot grote proporties.

De as zorgde voor een groot gebied met smog. Ook is de kans op hittegolven veel groter. Maar niet alleen in de landen rondom de zuidelijke Grote Oceaan heeft El Niño gevolgen. In meer dan zestig landen is El Niño de (mede) oorzaak geweest van extreem weer in 1997-1998. 41 landen werden getroffen door overstromingen en 22 door droogte, aldus een rapport van de VN.

Bron: Trouw