Header-new701px.jpg

end_world.jpg

Foto: Ter illustratie © Thinkstock

Een wiskundige van de universiteit van Barcelona heeft berekend dat het wel eens vroeger met de mensheid gedaan zou kunnen zijn dan gehoopt. Volgens dokter Fergus Simpson van het Institute of Cosmos Sciences is er een kans van 1 op 500 dat de mens het komende jaar uitsterft en een kans van 13 procent dat dit voor het einde van de eeuw gebeurt.

De berekening is gebaseerd op het zogenaamde Doomsday Argument, dat het toekomstige aantal mensen kan voorspellen op basis van het aantal dat tot nu toe werd geboren. Volgens Simpson is er elk jaar van de 21ste eeuw een kans van ruim 0,2 procent dat er een wereldwijde catastrofe gebeurt. Hij schreef zijn bevindingen in een paper 'Apocalypse Now? Reviving the Doomsday Argument'.

"In een tijd dat op zijn minst acht soevereine staten nucleaire wapens ter beschikking hebben, mogen we onze kop niet in het zand steken", aldus Simpson. "Misschien zullen we het onvermijdelijke niet kunnen afwenden, maar misschien kunnen we het wel uitstellen."

Klimaatopwarming

Klimaatopwarming Ook de klimaatopwarming kan een rol spelen. Nieuw onderzoek in het tijdschrift Science Advances waarschuwde er al voor dat als de mens fossiele brandstoffen blijft gebruiken, de temperatuur op aarde in één levensspanne tot zeven graden kan stijgen, met rampzalige gevolgen voor de mensheid.

Volgens een rapport van Living Planet zou tussen 1970 en 2020 de populatie aan gewervelde dieren overigens al ingekrompen zijn tot een derde van de soorten. Dat zou gelijk staan aan een graad van uitsterven die honderd keer sneller gaat dan normaal.

Positief

En dat zijn nog positieve inschattingen. Volgens een boek dat de Britse astronoom Sir Martin Rees schreef in 2003 is er een kans van 50 procent dat de mensheid 2100 niet haalt.

Lees ook;

NASA gaat uitzoeken hoe we kunnen vermijden dat een megameteoor de mensheid wegvaagt
"Winter gaat dood": wetenschappers zien wereldwijde klimaatcrisis
Geen paniek maar er zit een gigantisch gat in de zon!

Door: Koen Van De Sype - Bron: The Independent