Header-new701px.jpg

Foto: De helft van de kluisjes in de kelder was geplunderd. © Thinkstock.

Het klinkt als een actiescène van een blockbuster: in vier dagen tijd heeft een voortvluchtige bende 274 miljoen euro buitgemaakt bij de juwelenroof in het Britse Hatton Garden. De daders kozen weloverwogen voor het paasweekend. Zo hadden ze alle tijd voor de ultieme misdaad. Al abseilend en met grof geschut werd de helft van de kluisjes met waardevolle sieraden geplunderd. Dat schrijven Britse media.

Hatton Garden Safe Deposit Ltd. noemt zichzelf een van de meest succesvolle en veiligste opslagbedrijven in Londen. Maar gistermorgen werd de nachtmerrie van iedere juwelier(opslag) werkelijkheid.

De slachtoffers van deze opzienbarende paasroof zijn veelal juweliers uit de omgeving. Zij brengen hun meest waardevolle sieraden naar de opslag tijdens lange weekenden zoals Pasen. Voor de bende was dit dus het ultieme moment om toe te slaan.

In de vroege morgen kregen werknemers bij het openen van de opslag in de gelijknamige juwelierswijk Hatton Garden de schrik van hun leven. De helft van de kluisjes in de kelder was geplunderd. Wat er precies in de 300 leeggeroofde kluisjes zat wordt niet officieel naar buiten gebracht, wegens privacy van de slachtoffers. Maar de geruchten gaan dat er onder andere een diamant is gestolen met een waarde van bijna zes ton.

Misdaadfilm:

De werkwijze van de dieven lijkt een scenario van een spectaculaire misdaadfilm. De Daily Mail beschrijft hoe de dieven zorgvuldig te werk zijn gegaan met een bijbehorende infographic. De criminelen zouden zich volgens de krant een weg hebben gebaand via het dak. Al abseilend via de liftschacht zouden ze de kelder hebben bereikt.

Camera's werden verwijderd en omdat het algemene beveiligingssysteem werd gedeactiveerd konden ze ongestoord hun gang gaan. Sommige juweliers denken daarom aan een medeplichtige of dader van binnenuit. Een van de slachtoffers in de Daily Mail: ,,Hoe kan het dat het alarm niet is afgegaan? Ze moeten informatie hebben gehad.''

Om de ruimte naar de kluisjes te bereiken moesten de daders door twee dikke barrières van staal. Daarna kon ook hier het alarm uitgeschakeld worden. Zoals gepland hadden de dieven alle tijd om de deur van 45 centimeter dik open te breken. Hiervoor gebruikte ze grof snijgereedschap.

Slachtoffer Norman Bean (62) is een van de slachtoffers van de paasroof, de Brit heeft voor bijna 38.000 euro aan sieraden in een kluisje opgeslagen. ,,Op vrijdag liep er nog een bewaker langs de zaak om een blik naar binnen te werpen. Hij zag en hoorde niets, maar het is schandalig. Ze hadden toen al binnen kunnen zijn.''

Het is niet de eerste keer dat de juwelenopslag is beroofd. In 1975 en in 2003 werd er beide keren bijna twee miljoen gestolen. Met een geschatte buit van 274 miljoen is dit de grootste plundering in de Hatton Garden.

Bron: ANP bewerkt door: Sanne Riepema