Header-new701px.jpg

Foto: Michael McAlister (links) en de echte seksueel delinquent Norman Bruce Dern in 1986. © Virginia Department of Corrections.

In de Verenigde Staten is de 58-jarige Michael Kenneth McAlister deze week, na 29 jaar cel, weer vrijgelaten. De man zat onterecht vast omdat hij destijds was verward met de serieverkrachter Norman Bruce Der. De twee leken qua uiterlijk bijzonder veel op elkaar.

De twee jaar oudere Norman pleegde in 1985 en 1986 diverse identieke misdrijven in Richmond en omgeving. McAlister en de serieverkrachter werden door elkaar gehaald omdat er alleen een compositietekening van de verkrachter bestond.

McAlister is niet de enige die door toedoen van Derr onterecht vast zat. Een man uit Maryland kwam enkele jaren geleden vrij op basis van DNA-testen. Ook hij had sinds 1986 vastgezeten voor een van de door Norman gepleegde moorden.

Bekend:

Derr, die voor andere zaken wél is veroordeeld en drie keer levenslang heeft gekregen, wilde tot op heden nooit toegeven dat hij de dader was in de McAlister-zaak. Recent heeft hij alsnog bekend dat hij in 1986 de dader was.

Het vermoeden dat McAlister onschuldig vast zat, bestond al langer. Toch werd hij tijdens zijn gevangenschap bijna tot tbs veroordeeld; hij zou een gevaarlijke zedendelinquent zijn die behandeling nodig had.

Gratie:

De gouverneur van de staat Virginia, Terry McAuliffe, heeft McAlister gratie verleend. Het is nog onduidelijk of hij een schadevergoeding gaat eisen voor een decennialang onschuldig verblijf achter de tralies. Hij werd bij zijn vrijlating opgewacht door zijn 81-jarige moeder.

Door: Bonne Kerstens