Header-new701px.jpg

Foto: Roseanne Beckett

Een Australische vrouw krijgt omgerekend zo'n 1,4 miljoen euro omdat ze tien jaar lang onschuldig in de cel heeft gezeten. Ze belandde daar nadat ze een agent had afgewezen. Die kon dat niet verkroppen en vervalste bewijs tegen haar, zodat ze veroordeeld werd.

Roseanne Beckett had een restaurant in de plaats Taree, ten noorden van Sydney. Daar brak in 1983 brand uit. Rechercheur Peter Thomas kwam langs om het vuur te onderzoeken, maar maakte tijdens het werk allerlei suggestieve opmerkingen. Beckett ging daar niet op in, maar diende een klacht in bij de politie. Vervolgens werd ze zelf verdacht van brandstichting, maar nooit vervolgd.

Een paar jaar later trouwde Beckett met een andere man, een kennis van agent Thomas. In 1991 arresteerde Thomas haar omdat ze iemand zou hebben ingehuurd om haar man te vermoorden. De agent legde onder meer een wapen in haar huis. Ze werd veroordeeld voor de moord, ook in hoger beroep, maar uiteindelijk kwam ze in 2001 alsnog vrij.

Overwinning:

,Ze zijn monsters", zegt Beckette over de agenten. ,,Ze hebben me door de hel gesleept, van rechtbank naar rechtbank, op kosten van de belastingbetaler.''

,,Overwinning, eindelijk de overwinning. Ik heb hier 26 jaar lang mee geleefd. Ik had nachtmerries. Ik heb een verlamde dochter, ik moest overeind blijven, maar ze hebben me bij elke wending geschopt en geschopt.''

De agent kan niet meer worden vervolgd, hij is vorig jaar overleden.

Door: Redactie AD