Header-new701px.jpg

Foto: © photo news.

Ruim een week voor het bezoek van Amerikaans president Barack Obama aan Saoedi-Arabië, komt zijn administratie opnieuw onder druk te staan om 28 geheime pagina's uit een rapport over 9/11 openbaar te maken. Waarom dat nog altijd niet gebeurd is, is een van de langst aanslepende mysteries in politiek Washington. Een reportage op CBS, afgelopen weekend, voert de druk nog wat op.

Het zogenoemde 'House-Senate Intelligence Committees Joint Inquiry' is een van de meest gevoelige documenten van het land, en dateert van 2003. Het is bijna 900 bladzijden dik, maar de ophef gaat om 28 bladzijden, de '28 pages' uit het rapport die geclassificeerd zijn.

Officieel luidt het dat de aanslagen gepleegd werden door 19 kapers, allen leden van Al-Qaeda. Over mogelijke hulp van buitenaf is geen informatie bekend. De 28 bladzijden bevatten informatie over de rol van Saoedi-Arabië bij de aanslagen in New York en Washington.

Kort voor Obama's reis naar Saoedi-Arabië neemt de druk om die belofte waar te maken toe. Het toonaangevende nieuwsprogramma 60 Minutes van CBS zond afgelopen weekend een reportage uit met getuigenissen van prominente figuren die de pagina's gelezen hebben.

Onder hen voormalig senator van Florida Bob Graham, die al probeert de bladzijden openbaar te maken sinds ze in 2003 geclassificeerd werden. Graham was op dat moment medevoorzitter van de commissie rond 9/11. "Ik denk dat het niet aannemelijk is te geloven dat 19 mensen, van wie de meesten geen Engels spraken, nooit eerder in de VS geweest waren en niet opgeleid waren, zo'n complexe taak uitgevoerd konden hebben zonder steun van binnen de VS."

De 28 bladzijden zijn hierbij cruciaal, aldus Graham. Over de informatie in de 'pages' kan hij het niet hebben, hij zegt alleen dat ze een netwerk van mensen beschrijven waarvan hij gelooft dat ze de kapers steunden terwijl ze in de VS verbleven.

Die steun kwam hoofdzakelijk van Saoedi-Arabië, zowel van de regering, van rijke Saoedi's als van liefdadigheidsinstellingen, zo blijkt uit het interview.

Volgens Graham werd de rol van de Saoedi's verdoezeld om een delicate verhouding met een complex koninkrijk, waar de politieke leiders, het koningshuis, de rijken en de kerk diep verweven zijn in de instellingen, te beschermen.

Porter Goss, die samen met Graham de onderzoekscommissie voorzat, zag destijds geen reden waarom de bladzijden geheim moesten zijn, en nu nog steeds niet. Toen hij de FBI-directeur vroeg waarom het document geheim moest blijven, klonk het: "Omdat wij het zeggen en het geclassificeerd moet zijn."

Tim Roemer, voormalig Democratisch congreslid en Amerikaans ambassadeur in India, las de 28 bladzijden meerdere keren. Roemer omschrijft ze in 60 Minutes als een slordig kladje, vergelijkbaar met een politieverslag dat slechts deels geverifieerd bewijs bevat.

Volgens hem staat het rapport vol toevalligheden, indicaties en losse eindjes. "Genoeg om je ongemakkelijk te doen voelen en dieper te willen graven."

Bron: CBS - Door: Redaktie Hln.be