Header-new701px.jpg

1aa--orlando.png

Foto: Inwoners van Orlando in de rij om bloed te geven. © AFP

Na de schietpartij in de nachtclub in het Amerikaanse Orlando stromen inwoners massaal toe om bloed te geven. Non-profitorganisatie OneBlood moet donoren zelfs terug naar huis sturen en hen vragen om later terug te komen.

Met 50 doden en meer dan 50 gewonden was de nood voor bloed na de schietpartij groot. De autoriteiten riepen dan ook op om massaal bloed te komen geven, iets waar veel mensen gehoor aan gaven.

1ab--orlando.png

Foto: © AFP

,,Ik werk hier dertien jaar en heb nog nooit zo'n reactie gezien", zegt woordvoerder Pat Michaels van OneBlood. Hij stelt dat de bloedbanken vol zitten. ,,Het is een beetje te veel, te snel", legt hij uit aan de Orlando Sentinel. Hij benadrukt wel dat de voorraad opnieuw aangevuld zal moeten worden.

Bij de honderden bloedgevers waren ook veel homo- en biseksuelen, die geen bloed mochten geven. In de VS mogen mannen die seksuele betrekkingen hebben met andere mannen pas bloed geven wanneer een jaar geen seks hebben. Eerder was dat nog strikter: toen gold de regel dat homoseksuelen onder geen enkele voorwaarde bloed mochten doneren.

Een gerucht dat een bepaalde bloedbank toch donaties van homoseksuelen aanvaardde, werd snel tegengesproken door OneBlood. De bloedbank benadrukt zich aan de federale regels in de VS te houden. De discussie over de invloed die seksuele voorkeur heeft op het doneren van bloed, is na aanleiding van de schietpartij weer opgelaaid in de VS.

Door: de Stentor