De FBI looft een beloning uit van 50.000 dollar aan wie een gouden tip geeft die de 'East Area Rapist' kan ontmaskeren. De seriemoordenaar, -verkrachter en -inbreker teisterde in de jaren '70 en '80 de Amerikaanse staat Californië. Vandaag steekt de FBI een tandje bij om de beruchte crimineel alsnog te klissen. De speurders gaven vorige week een telefoontje vrij van de verkrachter naar een vrouw. De geluidsopnames dateren al van 1977, maar kunnen van onschatbare waarde zijn om de man te vatten. "Ik ga je vermoorden, ik ga je vermoorden, ik ga je vermoorden. Bitch, bitch", hijgt de man door de telefoon.

"Het is verbijsterend dat hij zo veel misdaden heeft begaan zonder één fout te maken." Ray Biondi, rechercheur op rust.

De 'East Area Rapist', ook wel de 'Golden State Killer' genoemd, zaait al meer dan 40 jaar dood en verderf in Californië. Op 18 juni 1976 liet hij voor het eerst van zich horen in Sacramento toen hij in de deuropening stond van de slaapkamer van een jonge vrouw. De vrouw dacht eerst dat het haar vader was, maar vermomd met een skimasker, sprong hij op haar bed. Hij bond haar handen op haar rug, bedreigde haar met een mes en verkrachtte haar.

Na die verkrachting volgde nog een hele reeks van verkrachtingen, moorden en inbraken in dezelfde regio. In totaal verkrachtte de man 45 vrouwen tussen 13 en 41 jaar, vermoordde hij er 12 en brak hij in 120 huizen in. De man viseerde vooral alleenstaande vrouwen, vrouwen met kinderen en koppels. Nadat hij zijn slachtoffers had aangevallen, roofde hij alles mee uit hun huizen.

"Als je beweegt, vermoord ik je." De Golden State Killer tegen een van zijn slachtoffers

 

Huiveringwekkende getuigenissen

"Hij geeft niets om een mensenleven. Hij houdt van de terreur." Paul Belli van de politie van Sacramento

De getuigenissen van slachtoffers gaan door merg en been. "Ik werd wakker met een hand op mijn mond", herinnert een ander slachtoffer zich. "Hij was me aan het slaan. Ik deed alsof ik bewusteloos viel zodat hij zou stoppen. Ik lag op mijn buik en hij legde mij op bed. "Als je beweegt, vermoord ik je", zei hij."

"Ik lag daar twee uur lang. Hij kwam zeker vijf keer binnen in de loop van de nacht om me te verkrachten. Wanneer je daar ligt en denkt dat je gaat sterven, ben je helemaal in shock. Ik lag daar gewoon op mijn buik. Te rillen van angst."

"Na twee uur hoorde ik om 4.30 uur een auto wegrijden. Ik begon tot 60 te tellen, zeker 30 keer. Toen merkte ik dat er een halfuur gepasseerd was zonder enig geluid in huis. Ik stond op zonder te weten of hij nog in mijn huis was."

"Ik wil niet dat hij dood is. Dat zou te gemakkelijk zijn."

Het eerste slachtoffer van de Golden State Killer

Paul BelliDe politie van Sacramento beschrijft de man als een pure psychopaat. "Hij geeft niets om een mensenleven en kickt op terreur", zegt Paul Belli van de politie. "Hij geniet ervan om mensen emotionele pijn toe te brengen."

"Hij moet een van de meest geslepen criminelen aller tijden zijn", zegt gepensioneerd rechercheur Ray Biondi. "Al die moorden en verkrachtingen, en God mag weten wat nog allemaal. Het is verbijsterend dat hij zo veel misdaden heeft begaan zonder één fout te maken."

Het is ondertussen al 30 jaar geleden dat de Golden State Killer zijn laatste slachtoffer heeft gemaakt. In 1986 verkrachtte en vermoordde hij een 18-jarig meisje. Sindsdien ontbreekt elk spoor.

media_xll_8826679.jpg

Foto: Robotfoto's van de Golden State Killer, samengesteld met de hulp van zijn slachtoffers © reuters.

50.000 dollar

Om de moordenaar eindelijk te kunnen klissen, looft de FBI 50.000 dollar uit aan wie een gouden tip kan geven. De FBI vermoedt dat de moordenaar vandaag tussen de 60 en 75 jaar oud is, maar het is ook mogelijk dat hij ondertussen is overleden. "Ik wil niet dat hij dood is. Dat zou te gemakkelijk zijn", zegt zijn eerste slachtoffer.

De politie omschrijft de Golden State Killer als "een atletisch gebouwde blanke man van ongeveer 1,78 meter groot met blond of lichtbruin haar". "Mensen die hem kennen, zouden hem waarschijnlijk geen wrede misdaden toeschrijven. Vermoedelijk toont hij geen gewelddadige neigingen."

Door: Arno Van Hauwermeiren - Bron: news.com.au