Foto: Het spookeiland Poveglia is te koop. De gebouwen zijn al jaren verlaten. © YouTube.

Het Italiaanse eiland Poveglia was lang geleden dé plek waar mensen die de pest hadden naartoe werden verscheept om te sterven. Later stond er een ziekenhuis waar gruwelijke experimenten werden gedaan op patiënten. De geesten van de naar schatting 160.000 mensen die er stierven, spoken er volgens de vertellingen nog altijd rond. En nu wordt 'het grootste spookeiland van de wereld' op een veiling te koop aangeboden.

Het al jaren verlaten en onbewoonde stuk land in de Lagune van Venetië ligt op een paar minuten varen van het beroemde San Marcoplein. De nieuwe eigenaar zal bezitten over bijna 7 hectare land en vijf gebouwen, waaronder een kasteel en een klooster.

Het eiland gaat onder de hamer in de hoop een flinke som geld op te leveren. Het geld zal gebruikt worden om de tekorten van de staat aan te vullen.

De Venetianen namen in de veertiende eeuw bezit van het eiland. In de achttiende eeuw werd het een quarantaine station voor schepen toen er een pestplaag werd ontdekt op twee schepen. Het eiland werd afgesloten en daarna alleen gebruikt om mensen die de pest of andere infectieziektes hadden te huisvesten.

Toen de Zwarte Dood heel Europa trof bleef het eiland dienst doen als isolatieplek. Zo konden de gezonde en zieke mensen op een efficiënte manier van elkaar gescheiden worden. Volgens sommigen stierven er in totaal ongeveer 160.000 mensen op Poveglia.

Deze verhalen voeden de algemene aanname dat 'wie Poveglia betreedt er niet levend vandaan komt. Ook zouden de geesten van de daar overledenen altijd terugkeren naar het eiland, waardoor het er zou spoken.

Foto:Een van de ziekenzalen © YouTube.

Op het eiland staat een grafsteen met de tekst: 'Ne Fodias Vita Functi Contagio Requiescunt'. Dit betekent zoiets als: 'Niet graven, hier rusten zij die stierven door besmetting.'

Van 1922 tot 1968 werd er een psychiatrisch ziekenhuis gerund voor ouderen. De patiënten vertelden dat ze spoken zagen. Zij zouden ook door een wrede dokter zijn misbruikt voor medische experimenten. Hij voerde met regelmaat een lobotomie uit. Dit waren operaties aan de hersenen waarbij bepaalde zenuwen in de hersen werden doorgesneden of bepaalde delen van de hersenen werden verwijderd om een psychische stoornis te verhelpen.

Volgens de verhalen werd de dokter zelf ook opgejaagd door spoken en daardoor langzaam gek. Uiteindelijk sprong hij zijn dood tegemoet door zichzelf van de toren op het eiland te werpen.

Op het spookeiland in de wateren bij Venetië zijn toeristen niet welkom. Slechts een enkele keer wordt het eiland nog betreden of varen mensen met een boot dicht langs de kust. De Italiaanse regering hoopt dat een investeerder geïnteresseerd is om het ziekenhuis om te toveren tot een luxe hotel.

De veiling is op zes mei en iedereen die geïnteresseerd is kan bieden. Desgevraagd wil een woordvoerster van het vastgoed verkoopbedrijf van de overheid geen prijs ter indicatie geven. Ze gaf wel aan dat vergelijkbare gebouwen eerder werd verkocht voor 3,8 miljoen euro.

Er zal ook ander vastgoed van de staat worden geveild. Italië hoopt met de verkoop van 148 bezittingen aan het eind van het jaar ongeveer 500 miljoen euro bij elkaar te krijgen.

Bron: TIME; Reuters: The Telegraph - Door: Willeke Tersteeg