De burgemeester van een stadje in het zuiden van Spanje zit met een spook in zijn gemeentehuis. Dat willen sommige ambtenaren en raadsleden alvast doen geloven. Zij zijn er van overtuigd dat het gebouw behekst is. De 'geest' werd zelfs gefotografeerd. Burgervader Leandro Martín houdt voorlopig de boot af. "Een geval van collectieve hysterie", zegt hij.

De bal ging aan het rollen op 3 februari. Een raadslid was nog laat aan het werk in het gemeentehuis van Vegas del Genil, nabij Granada. "Op een gegeven moment werd het ijzig koud in het kantoor", getuigt de man, die anoniem wenst te blijven. "Ik trok mijn jas aan en ging naar het toilet. Toen hoorde ik een vreemd geluid in de gang, alsof iemand iets over de vloer aan het slepen was".

ghosthouse_spain.jpg

Foto: Het beeld dat het raadslid fotografeerde van de 'behekste' gang in het gemeentehuis van het Spaanse stadje Vegas del Genil. © kos.

Het raadslid was bang dat er inbrekers aan het werk waren. Hij wilde het licht niet aansteken om de dieven niet op te schrikken. De man nam z'n telefoon uit zijn jaszak met de bedoeling de politie te bellen. Maar dan veranderde hij van tactiek en besloot een foto van de gang te nemen om te zien of daar iemand was.

Op het eerste gezicht bleek dat niet het geval. Opnieuw in het kantoor, besloot de verkozene des volks de foto van naderbij te bekijken. Het was toen dat hij de 'geest' met de contouren van een kind zag. Hierop sloeg het gemeenteraadslid in paniek. Hij sloot zichzelf op in het bureau en stuurde de foto via een Whatsapp-groep naar de burgemeester en de leden van het schepencollege. Een schepen snelde meteen naar het gemeentehuis om zijn collega te 'bevrijden' en naar huis te brengen.

Burgemeester houdt het hoofd koel

Leandro Martín, burgervader van het 10.400 zielen tellende stadje, deed het incident aanvankelijk af als een grap. Een dag later, echter, begon het gemeentepersoneel te klagen over hoe ijzig koud het wel was in die welbewuste gang. Er werd een technieker bijgehaald om te zien of de verwarming niet defect was. Dat bleek niet het geval...

Toch houdt burgemeester Martín het hoofd koel. "Ik ben een grote scepticus als het over geesten en spoken gaat", zegt hij. "Het is niet waar dat het koud is in die gang. Dit is een geval van collectieve hysterie".

Een van de raadsleden heeft evenwel een plaatselijke geestenbezweerster uitgenodigd om de gang in kwestie te "zuiveren". De exorciste verklaarde dat zij "een aanwezigheid" had gevoeld.

Bewerkt door: Eric Belsac - Bron: El Mundo, antena3.com